Susanne och AnnaMaria - jag bor också i Dalarna och det verkar bli ett Gallsopp-år i år tyvärr. Jag har absolut inga belägg för det, men jag tycker att jag har märkt att de år det är mycket Gallsopp är det lite Karl Johan och vice versa. Inbillning eller har fler samma erfarenhet?
Jan, en del strävsoppar får ibland en “ådernät” på foten:
http://pkaminski.homestead.com/files/u44_L.jpg
Ber om uräkt för förra länken, det var tydligen en Boletus:
http://www.mushroomexpert.com/boletus_griseus.html
Jag har smakat igen. På både hatt o fot, av både den lilla och den stora. De är inte bittra. Den lilla tyckte jag att inte smakade så “gott” igår, var lite “stickig” i smaken, men idag är de snarare smaklösa. Då är det alltså inte gallsopp trots allt.
Annars, Tanja o AnnaMaria, så kan jag hålla med om att det finns gott om dem. Tycker dock inte denna riktigt var så rosatonad som den brukar vara, mer biege-sandfärgad än gallsoppen.
Så då kan det vara en strävsopp som Michael föreslog.
Jag ville bara visa ett bildexempel på en Leccinum som har en mer eller mindre “nätmönstrad fot” vilket är ovanligt men som jag sett ibland. Det är inte samma typ av nätmönstring som hos ädelsoppar utan kanske mer ett resultat av “växtvärk” där foten har växt i omfång så snabbt att fotytan inte riktigt har hunnit med och därför spruckit upp lite “nätmönstrat”, som jag misstänker att Susannes “strävsopp” har gjort. Jag fann inga bra bilder på nätet, utan den länken jag lade ut var ju en amerikansk Boletus-art och var alltså inget bra exempel.
Bifogar bild på en beige-rosatonad strävsopp som jag tror skulle kunna vara närstående Susannes men som jag inte har fått ett säkert namn på.
Leccinum sp.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.