Forum – Frågor och svar om svamp!

Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att någon fråga eller något svar är extra bra kan du rösta upp det. Förhoppningsvis stimulerar det alla att bidra med bra frågor och svar. Det hjälper också läsare att hitta de frågor och svar som vi gemensamt tycker är bra.

  1. Frågor och svar måste följa forumreglerna.
  2. Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
  3. De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är uppröstat av minst en verifierat svampkunnig medlem.
  4. Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
  5. Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
  6. Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
  7. Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
  8. Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
0 19 visningar
2 svar

vad är detta

Anita Edring

kl. 11:47 –

Undrar om ni vet vad detta är tror 1-2 är Karl Johan

0 66 visningar
2 svar

Känner ni igen svampen

Kateryna89

Igår kl. 10:43 –

Hej! Hittade den i Genarp, gul fot, ljusbrun hatt. Blev rosaktig i snitten, senare brunn efter ca 20-30 minuter. Känner någon igen den?

0 89 visningar
2 svar

What kind of mushrooms are they?

Alia

20 jul 2017 kl. 19:46 –

I got these mushrooms from a frorest on an island i southeast Sweden. Which kind of mushroom is it and can it be eaten? Any poisionous mushroom look similar with this?

0 75 visningar
2 svar

Are they poisonous?

ALia

20 jul 2017 kl. 19:51 –

I got this mushroom I a forest in southeastern Sweden and wonder can they be eaten? Any similar mushrooms that are poisonous?

0 83 visningar
2 svar

Är detta Trattkantareller?

martmat

Igår kl. 10:34 –

Jag är ute i skogen och plockar svamp, jag hittade dessa. Är det trattkantar eller eller nåt annat? Jag är nybörjare så har aldrig hittat trattkantareller tidigare. Jag hittade dom en bit utanför Växjö.

0 27 visningar
1 svar

Vad är de här soppar?

tashhhh

Igår kl. 19:56 –

De växte på en backe på lavar vid en sjö, men jag tror inte att de är sandsopp. De växte nära varandra men jag är osäker om de är samma art.

0 23 visningar
0 svar

Är detta Trattkantareller?

martmat

Igår kl. 10:36 –

Jag är ute i skogen och plockar svamp, jag hittade dessa. Är det trattkantar eller eller nåt annat? Jag är nybörjare så har aldrig hittat trattkantareller tidigare. Jag hittade dom en bit utanför Växjö.

0 65 visningar
1 svar

Svampidentifiering

Micke P

21 jul 2017 kl. 22:16 –

Hej!

Någon som med säkerhet kan säga vad detta är för en svamp? Bilden togs den 24 juni i Lund, i anslutning till en lekplats.

Tack på förhand!

0 64 visningar
2 svar

Viljen är detta?

HannaG

21 jul 2017 kl. 10:09 –

Hittad i Värmland norr om Väse.

0 130 visningar
2 svar

Sprängticka

Agnetan

14 jul 2017 kl. 11:47 –

Har hittat sprängticka, flera stycken.
Jag undrar; kan man använda den som sitter på ett dött träd/stubbe?
Vet någon var man kan sälja? Har sett på nätet att den är ganska värdefull. Vi bor strax söder om Stockholm.

0 105 visningar
5 svar

Svampguidens App

Marie

23 jun 2015 kl. 22:50

Om jag har Svampguidens app i min telefon och senare köper en ny/annan telefon måste man då köpa appen igen ?

0 274 visningar
4 svar

Stolt fjällskivling?

Niklas

9 jul 2017 kl. 00:58 –

Hej,
Hittade denna svamp vid en skogsstig idag. Har tidigare plockat och ätit stolt fjällskivling men det var länge sedan. Har inte plockat någon ungt exemplar tidigare. Blir lite osäker på om detta är stolt fjällskivling då hela hatten på svampen är brun. Hittar inte så många bilder på unga exemplar. Någon som kan bekräfta? Tack på förhand.

0 259 visningar
5 svar

Är detta Vit flugsvamp?

Anna Almberg

16 jul 2017 kl. 11:34 –

Är detta en farlig vit flugsvamp? Har flera på tomten i kombination med småbarn. Lite orolig. Anna

0 143 visningar
8 svar

Myxomycet!

Ewa Lilliesköld

14 jun 2011 kl. 10:06

Vad heter en sådan här pudding? Tror den sitter på en tallstubbe.
:)

0 101 visningar
1 svar

Ostronmussling?

Niklas

17 jul 2017 kl. 15:54 –

Är detta ostronmussling jag har hittat? De växer på ett dött träd, är sega i konsistencen. Skivorna fortsätter ner på foten av svamparna. Tack på förhand.

0 69 visningar
1 svar

Russula, hvilken art?

Gurlihn

17 jul 2017 kl. 09:47 –

Denne kremla har jeg hittat nära Västralt, Knäred i Halland, i gammel bland-skog. Utseendet passer på stink-kremla, bortset fra att den ikke stinker. Den har en svag lukt, smaker svagt bittert efter nogen tid.  Sporerne är vite.  Kanske en Russula adusta, men denne är på fotos ikke så brun som mit fund.

0 94 visningar
2 svar

Panter? Brun?

Oskar 16 år småland

16 jul 2017 kl. 11:25 –

Den här Flugsvampen växte i en bokskog fast i ett grusigare område. Jag är säker å att detta inte är Rodnande Flugsvamp för foten var inte rosaktig och sen så tyckte jag att hyllena på hatten var annorlunda. Jag tror det är Panterflugsvamp för Brun Flugsvamp brukar väl har mer tätt med hylle på hatten? Jag är dock inte säker på nån av de.

0 72 visningar
2 svar

Skölding?

Oskar 16 år småland

16 jul 2017 kl. 11:15 –

Hej! Denna svamp växte på vad vi tror är en bokstubbe. Skogen består dominerande av bok så det känns mest rimligt. Den hittades i Markaryd och är cirka 7 cm hög. Jag tror att det är en skölding av något slag. Men jag vet ingenting om de eftersom jag aldrig har hittat en sån innan och inte har läst så mycket om de.
Luktade inget speciellt och smakade milt.

0 98 visningar
2 svar

Är dessa svampar Kantkremlor?

Niklas

15 jul 2017 kl. 00:54 –

De skiljer sig i färg samt längden på foten. Båda har hård fot samt att hatthuden inte når ända till kanten. Finns det någon annan kremla som liknar kantkremlan, dvs att hatthuden inte når hela vägen till kanten?
Tack på förhand

Som jag har förstått är det barrskogsvarianten Chlorophyllum Olivieri som man kan äta medan trädgårdsvarianten Chlorophyllum Brunneum är giftig. Är det som jag har uppfattat rätt eller bör man också undvika formen som växer i barrskog?

Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Kontaktlinser är praktiskt i skog och mark. Svampguiden rekommenderar www.netlens.se, de har låga priser och levererar snabbt direkt hem i brevlådan
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Bli medlem i Sveriges Mykologiska Förening
Gillar du SvampGuiden?