Forum – Frågor och svar om svamp!

Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att någon fråga eller något svar är extra bra kan du rösta upp det. Förhoppningsvis stimulerar det alla att bidra med bra frågor och svar. Det hjälper också läsare att hitta de frågor och svar som vi gemensamt tycker är bra.

  1. Frågor och svar måste följa forumreglerna.
  2. Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
  3. De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är uppröstat av minst en verifierat svampkunnig medlem.
  4. Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
  5. Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
  6. Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
  7. Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
  8. Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
0 56 visningar
2 svar

Chaga sprängticka

Christianpersson86

18 apr 2018 kl. 19:24 –

Hej är allt detta eller ens något sprängticka? Bröt av en bit för några dagar sedan och kokade te på det. Skrovligt svart på utsidan och gyllenorange på insidan. Teet tog färg och smakade gott med smak av vanilj och lite sötma. Hittat på en gård ut mot väg i oslo

0 17 visningar
0 svar

Murklor

Hemske13

19 apr 2018 kl. 19:23 –

Hejsan e det murklor-säsong nu??nån som vet..
Mvh hemske13 västervik

0 49 visningar
2 svar

Fyndrapport murklor

Andreas-Nilsson26

18 apr 2018 kl. 17:27 –

Hej! Är det någon här som har hittat murklor? Brukar det inte vara kring denna månad man letar efter dem, eller borde man vänta till maj? Är ute efter toppmurklor, inte stenmurklor. Har kollat lite på Artportalen men har inte funnit en endaste fyndrapport med murklor.

0 817 visningar
17 svar

Tryffel?

Claudio

30 sep 2014 kl. 11:52

Hittade dessa när jag grävde i landet! tryffel?

Hej! Jag skall senare när det blir sommar nämligen försöka odla stolt fjällskivling på en hemlig, ostörd plats i ett typiskt skogsbryn med hjälp av odlingsgrejor som jag kommer att skicka efter från ecofungi.se, en sida där man kan köpa allt för svampodling. Man får med sig vid leverans en tydlig instruktion hur man gör odlingen. Men det är en sak jag undrar över: Har läst och vetat länge att den gärna trivs på kalkrik och sandig mark så vad säger ni? Är det nödvändigt a…mer…

0 149 visningar
3 svar

murkla

Jeannicke

9 maj 2015 kl. 21:25

Hej!
Undrar vad detta är för murkla? Jag bor på Gotland, där det är kalkrikt. Kan det vara rund toppmurkla?Ska man äta murklor nu för tiden? Det har varit mycket prat under en längre tid.

0 29 visningar
0 svar

svamp på granlåga

C-J

16 apr 2018 kl. 14:06 –

Hej
Igår hade barken lossnat på denna https://www.artportalen.se/Image/1907328
Så jag tog hem en bit. Nån som skulle ha lust att kolla på den om jag skickar en bit?
Mvh C-J

0 35 visningar
0 svar

Nässelutslag av svamp

Inger Ericson

15 apr 2018 kl. 17:54 –

Är orolig att jag utvecklat svampallergi mot trattkantareller. Fick höst 2017 massor av dessa, ca 80 liter som jag under en period på en månad rensade och förvällda för infrysning. I samband med detta fick jag nässelutslag på hela kroppen, inte i ansiktet. Dessa har jag haft till o från under ett halvår och är nu på utredning hos vården. Är också hyperallergisk mot vindruvor, hallon, hasselnötter. Funderar om det kan ha varit svampen som satt igång det…..måste testa o äta t…mer…

0 170 visningar
4 svar

Svart trumpetsvamp

JanP

30 mar 2018 kl. 21:14 –

Jag har alltid varit en “kantarell plockare” men ifjol gick jag i pension och bestämde mig för hitta något nytt. Fick tipset om svart trumpetsvamp. Bor i Kristianstads trakten och letade överallt men tyvärr. Hittade massor av svamp men tyvärr inga svarta. Jag förstår.att man inte lämnar ut sina ställen, men ett litet tips om var jag geografisk bör söka eller vilken typ av terräng de växer i.

0 741 visningar
3 svar

Hur många kända svamparter finns det i Sverige?

Rikard L

30 sep 2012 kl. 14:56

På ett ungefär?

0 929 visningar
23 svar

Konservera svamp!

Anki

27 sep 2009 kl. 11:15

Jag är lite sugen på att prova att konservera kantareller. Jag har läst det som står här om att använda svag saltlag och fylla på rena burkar och sedan låta dem sjuda i 1 1/2 timme. Fråga nr 1: Ska vattnet täcka burkarna helt eller inte? Fråga nr 2: Tror ni att det funkar med köpta glasburkar avsedda för sylt och liknande? Det är alltså burkar med gummring som man fäller ner locket över och fäster med metallspänne. Eller är det bättre att använda diskade gurk- eller rödbet…mer…

0 287 visningar
3 svar

Vad är detta?

HLilja

25 feb 2018 kl. 20:42

Gammal och medfaren, men fin ändå. Hittad i Bohuslän 25 feb på stående död lövträdsstam, nästan nere vid marken. Tyckte först den hade taggar men jag undrar om det inte är gamla porer. Kan någon se vad det kan vara?

0 907 visningar
20 svar

Vilken svamp?

Ann

24 aug 2010 kl. 18:30

En bekant till mej visad denna svampbild och undrar vilken svamp detta kan vara? Har sökt i böcker och på nätet men inte hittat något som stämmer riktigt bra.
Den växte i hennes trädgård bland blombänkar och vinbärsbuskar spridda med upp till 1 meters avstånd mellan varje individ.
Det kom ingen saft (likt riskor), köttet spröd, morotsorange under till färgen, foten ej ihålig, något maskäten, god angenäm doft, ingen smak just.

0 45 visningar
0 svar

Svampguiden

Peter Carlsson

7 apr 2018 kl. 06:35 –

Godmorgon. Läste några sidor om jakt och rovdjur på svampguiden. Borde det inte finnas en moderator som styr upp och skapar ordning och reda. I klartext, ta bort alla ovidkommande inlägg som inte har med svamp och göra.

1 289 visningar
7 svar

Torkade trattkantareller

Lena M

11 nov 2005 kl. 06:45

Frågan har varit uppe tidigare, men jag kommer inte ihåg när. Är det någon som kan tala om för mig, ett kilo färsk svamp, vad väger den i torkat tillstånd ?
10 / 15 gr har jag hört är lagomt till en stuvning. Men hur länge skall den blötläggas ? Tycker inte att jag får ett bra resultat.
Tack på förhand . Lena
P.S Vad är skäligt att betala för torkad svamp per hg . D.S

0 155 visningar
2 svar

När kan man leta efter toppmurklor?

Andreas-Nilsson26

31 mar 2018 kl. 13:18 –

Hej och glad påsk! Längtar till att plocka svamp men jag vet att det är för tidigt för det nu, i alla fall där jag bor. Men har ni murkelplockare något tips om när på våren man kan leta efter toppmurklor. Hälsningar Andreas

0 135 visningar
1 svar

Vad heter dessa.

PeterB

27 mar 2018 kl. 14:23 –

Funna i väst jämtland i sankmark med granskog.

0 178 visningar
3 svar

Giftig och ätlig svamp på samma växtplats

HLilja

21 mar 2018 kl. 22:01

Hej! När jag idag hälsade på mina föräldrar och vi började prata om svamp frågade mamma ifall pappa och jag kände till något om att det skulle vara olämpligt att plocka och äta (mat)svamp som vuxit nära giftig svamp, något som hon hade hört någon gång, att gifterna på något sätt skulle “sprida sig” eller något sånt. Det hade varken pappa eller jag hört talas om, vi är båda väldigt svampintresserade och skapligt insatta. Vi tyckte det lät märkligt och osannolikt att de…mer…

0 91 visningar
0 svar

Vårmusseron

Davk

22 mar 2018 kl. 09:14

Hej alla!
Jag jobbar som restauranggrossist och efterlyser någon som kan tänka sig att plocka, rensa och sortera ut de finaste Vårmusseron som går att uppbringa i Sverige för vidare transport till en välkänd restaurang i Köpenhamn. Självklart kompenserar vi väl för utfört arbete.

Mvh,

David

0 155 visningar
1 svar

Rosa Champinjoner

E

21 mar 2018 kl. 13:09

Hej! Jag skivade en champinjon häromdagen och upptäckte att den var lite rosa invändigt (istället för grå/svart). Jag har aldrig sett detta förr och undrar om detta är normalt och om svampen ändå går att äta?

Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Kontaktlinser är praktiskt i skog och mark. Svampguiden rekommenderar www.netlens.se, de har låga priser och levererar snabbt direkt hem i brevlådan
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Bli medlem i Sveriges Mykologiska Förening
Gillar du SvampGuiden?