Forum – Frågor och svar om svamp!

Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det

OBS! Ät aldrig en svamp som du själv inte 100% säkert vet är en matsvamp!

Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:

  • Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
  • De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är godkänt av en verifierat svampkunnig medlem, vilket ger dig en extra säkerhet i bedömningen av svaret.
  1. Frågor och svar måste följa forumreglerna.
  2. Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
  3. De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
  4. Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
  5. Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
  6. Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
  7. Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
  8. Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
0 4 visningar
0 svar

Rund toppmurkla, torkad

Philip

kl. 15:53 –

Jag har läst att murklor kan ta upp rester av blyarsenat som finns i marken vid gamla äppelodlingar. Är det något som man behöver oroa sig för om man köpt murklor? De är organiska (?) och ska vara plockade i det vilda. De är tyska.

Är det kännt om någon blivit förgiftad därigenom? I Sverige alltså. Jag läste om en i Kanada.

0 3041 visningar
11 svar

Är det en Sprängticka - chaga?

Peteram

2 aug 2020 kl. 21:19

Hej,

Jag fann denna svamp på en fallen björk. Jag tror mycket väl att det är en sprängticka. Men vill vara säker.

Den är ganska spröd, lite mjölaktig, orange, man kan även se björken bark kvar på just denna but.

Funnen i Göteborg, blandskog gran och björk, precis vid stranden till en liten dy-sjö.

Finns det tickor som är giftiga?

Peter

0 181 visningar
8 svar

ny tävling

guza

28 mar 2008 kl. 22:14

Nu har Alf å jag fixat varsin!Fler önskas- kom igen! Priser är inte det viktigaste- jag tävlar gärna för äran å nöjet!!!

0 23 visningar
0 svar

Hobby

Jovanni

Igår kl. 09:36 –

För inte alltför länge sedan började jag leta efter nya sätt att tjäna pengar. Eftersom jag är bra på sport kan jag rekommendera webbplatsen https://campobet.se/sv/ , som är mycket lätt att tjäna pengar på.

0 223 visningar
5 svar

"Off topic" Totalt

Maric

5 feb 2008 kl. 05:34

Men jag måste bara dela med mig av den bästa hemsidan någonsin.
http://www.haningegojor.se/indexen2.htm

*Grymt underhållande*

0 199 visningar
3 svar

Vinterskivling?

Peter-S

13 jan 2023 kl. 13:34 –

Det är väl ätbar vinterskivling?
Växtplats södra Skåne, sandig mark, växer gissningsvis på poppel/sälgstubbe med Björk, tall och sälg/poppel i omgivningen. Hattarna har klistrig topp. Hattdiameter ca. 2cm.

0 140 visningar
1 svar

Vilken mussling?

Wildbreeze

16 jan 2023 kl. 08:05 –

Hittade denna på granlåga i Naturreservat utanför Umeå, Västerbotten. Kändes lite sammetsaktig, ingen nämnvärd doft.

0 116 visningar
2 svar

Honunsskivling???

Hanna Höglind

15 jan 2023 kl. 14:14 –

Hej
Dessa svampar växte under barken på vårt gamla plommonträd. Vi bor i Borås, västra Götaland. Jag är rädd att det är honunsskivling? Stämmer det?

Tacksam för svar
Med vänlig hälsning,
Hanna Höglind

0 123 visningar
1 svar

Judasöra

Peter-S

15 jan 2023 kl. 15:26 –

Hittat i Skåne på fläder.
Hur vanlig är denna vackra svamp?
Kan man plocka den med gott samvete?
Hur ska den i så fall tillagas?

0 229 visningar
2 svar

Rubriklöst inlägg

MariaFia2

2 jan 2023 kl. 18:37 –

Hittade dessa på kanten i en odlingslåda i Skåne. Intill växer en bokhäck. Tänker att det är en svamp, men konstigt med frön i? Någon som kan hjälpa mig i min nyfikenhet?

0 5047 visningar
10 svar

gul trädsvamp

Annica

7 jun 2010 kl. 10:12

Under ett nedfallet träd växer en knallgul trädsvamp. Den sitter fast på stammen och växer i “bubbelform”. Kan den vara giftig!

0 314 visningar
2 svar

Vad är detta?

Ida Eklund

23 dec 2022 kl. 18:42

Färgen stämmer överens med bilden. Luktar inte gott. Blöder vitt när man klämmer på den. Hittades i Grisslehamn Norrtälje
Verkar bara gå att skicka en bild?

0 294 visningar
1 svar

Stenmurklor konserv

Philip

20 dec 2022 kl. 09:31

Har det hänt att någon blivit sjuk av att äta stenmurklor från konserv? Alltså beställt eller från affären? Min tanke är att det borde bli svårt att fortsätta sälja i så fall.

Jag tycker stenmurklan är den godaste svampen förrutom tryffel och även andra moreller som toppmurkla t. ex. Så om det inte finns någon risk att bli akut förgiftad så skulle jag nog fortsätta äta svampen.

0 459 visningar
6 svar

Gul mussling?

Semiramis

5 nov 2022 kl. 16:22

Hittad 3 november, Örkelljunga, Skåne, blandskog m mest bok och ek. Den var väldigt gul, liknade svavelticka, men när jag plockade av en såg jag skivorna undertill. Jag har nog aldrig förut sett en sådan.

0 751 visningar
2 svar

Resipunat doftticka?

Bernhold

26 aug 2016 kl. 16:39

I en frodig kalkgranskog nära Faxälven i Västernorrland, där det bl.a. växte guckusko, såg jag denna vedsvamp på en gammal, grov sälg. Jag uteslöt först doftticka på grund av det utbredda växtsättet och att jag inte kände någon doft, men blev sedan osäker. Har själv aldrig sett en doftticka växa så utbrett. Andra alternativ skulle vara veckticka (men den växer väl sällan på sälg) eller barkticka. Någon som kan hjälpa mig?

0 1095 visningar
2 svar

Björkticka?

Dagny

13 sep 2008 kl. 16:44

När de matnyttiga svamparna har tagit time-out får man titta efter något annat. Den här (nr 1)har jag haft ögonen på i ett par veckor, eftersom den växer så roligt på undersidan av den kullfallna björken. Från början var det helt vit och såg ännu mer hängande ut, synd att jag aldrig kom ihåg kameran då. Nr 2 är väl samma sort? Jag kan inte mycket om tickor, men tror att det handlar om björkticka.

0 1644 visningar
6 svar

giftig??

Aron idioten

19 sep 2017 kl. 00:43

I jakten på ett rus under påverkan av ett annat intog jag te gjort på 25 av dessa svamp. Nu oroar jag mig då jag inte är säker på art

0 495 visningar
3 svar

Vit ticka på barken av levande sälg?

Frågvis

11 sep 2022 kl. 22:14

Denna vita ticka växte innanför barken och i barkspringor på flera levande sälgar i en äldre senvuxen granskog med inslag av sälg utanför Jokkmokk. Konsistensen var hård och porerna hyfsat stora och ibland uppslitsade och växte ibland i “våningar” i trappstegslika etager (lite som hos ostticka). Doftade inget särskilt. Påminner den kanske något om barkticka, glasticka eller någon Ceriporiopsis? Hade varit så uppskattat att få någon typ av feedback gällande detta. Tack på förh…mer…

0 1066 visningar
3 svar

Fjällig tofsskivling

RolandSvensson

11 okt 2017 kl. 13:58

Dessa fanns i mängder under en björk i en gräsmatta i Göteborg. Påminner om fjällig tofsskivling, men verkar inte stämma riktigt. Unga exemplar har en hinna på undersidan.

0 401 visningar
1 svar

Är detta stolt fjällskivling?

BosseN

28 nov 2022 kl. 14:17

Stolt fjällskivling eller rodnande fjällskivling. Plockad i ljus lövskog, I sandjord. Portugal Sintra. Vi har plockat o ätit delikat stolt fjällskivling här förut. Blev plötsligt oroade över att detta är rodnande.

Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Kontaktlinser är praktiskt i skog och mark. Svampguiden rekommenderar www.netlens.com, de har låga priser och levererar snabbt direkt hem i brevlådan
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad version för iPhone och iPad. Läs mer!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone
Gillar du SvampGuiden?