Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Undrar om någon har några andra tips än Phellinus lundellii?
Sedd idag på Lidingö, i gräs, tall i närheten.
Hittade denna på gammal poppel i min trädgård. Den luktar gott och ser ut som det kan vara Ostronmussling. Finns det någon förväxling som skulle kunna vara farligt? Hur testa jag bäst?
Jag är osäker på vilken svamp som växer på vår gräsmatta. Påminner om Föränderlig Tofsskivling.
Doft mild. Ingen tydlig topp som på Toppig Giftspindling.
Det växer en pil och en fläder inom några meter. Rodnar inte vid delning. Skivorna går ner en aning mot foten. Kan inte se någon antydan till ring runt foten.
Platsen är Hässelby i nordvästra Stockholm.
Sen några år tillbaka får vi dessa svampar på en mycket gammal (levande) lönn, som står på vår gård i Lisselbo (Falu kommun). Den har ingen speciell lukt, är mycket hård och seg (även som ung). På några ställen, men inte överallt, syns små små taggar. Dessa taggar som är 1-2 mm växer inte ut ytterligare, utan de är lika oansenliga i höst när svampen dör. Mao, fruktkroppen överlever inte vintern. Lönnarna är ansade en gång, men vi är oroliga för att svampen ska bryta…mer…
Hej! Det växer många stora köttiga svampar på vår gräsmatta (i norra Vallentuna) och in bland träden (mest björk). De verkar gilla tunna grässtrån o kottar. Doftar jättegott (enl mig dotar de syren) o smakar råa friskt o gott (spottade ut). Små o medelstora verkar ha vidfästa skivor, men äldre har nästan nedlöpande. Några växer i tuvor och är då mer “buckliga”, men många växer även ensamt. De är vit-beiga men även lite vitgråa. Ingen ring. Ingen slida. Alltid böjda f…mer…
Jag vet att det är några stycken från Uppsala här, så jag tänkte försöka få lite tips. Man sitter och drömmer och planerar lite så här på senvintern. :-)
Förr brukade jag åka längre från stan, men nu när jag kan vara ute i skogen igen så är jag hänvisad till att cykla och mina gamla ställen är för långt bort. Vedyxaskogen och Lunsen i all ära, men det springer en jäkla massa folk där.
Jag tror det längsta jag orkar cykla om jag ska gå i skogen också är 2 mil…mer…
Funnen i lövskog i Danmark nära sjö.