Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Idag har DN en stor svampfrågesport i sin söndagsbilaga, illustrerad av en sopp med mörkt ådernät och rör som “bullar ut” under hatten. Enligt bildtexten är det en karljohan, men jag skulle inte vilja ha den i min stuvning…
Grattis till artikeln “Lär dig plocka mer än kantareller” i Sydsvenskan, Michael K!
Bra reklam både för sidan och att plocka svamp.
Om fler människor upplever naturen med bl.a. svampplockning tror jag att man kan öka förståelsen av att värna om naturen!
We found several very large karljohan’s as well. The sponge was yellowed and olive green inside, quite ‘spongey’.
They were so slimy in texture after cooking, we couldn’t eat them.
Is this normal for old karljohan’s? Should one just choose the younger, smaller one’s or just cut off the olive green ‘spongey’ stuff?
Thanks again!
Nej, inte riktigt, men man blir ju lite besviken när hon säger att “igår när jag var ute i skogen så såg jag en blomkålssvamp, men jag tog den inte, för jag visste inte om den var ätlig”. Hm. snyft