Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Har vid ett antal tillfällen på detta forum tipsat om bra fyndplatser i Skåne.
Det verkar som om ingen följt mina råd, eftersom den mest kända lokalen Veberöd/Idala, igår levererade mycket svamp, bl.a. Karl Johan och Kantareller. Dessutom fanns otroliga mängder bebiskantareller på g.
I min hushållskompost frodas en liten bläcksvamp. De tidiga stadierna liknar Coprinus lagopides, stor brandbläcksvamp, som den ser ut på bilden i Ryman. En liten vit strut, ca 15 mm hög. Sedan skjuter foten upp och blir mycket smal, drygt 10 cm hög. Längst upp blir det en liten hatt som nästan genast upplöses i svart bläck. Någon som vet vad det kan vara? Hatten blir aldrig så stor som på stor brandbläcksvamp (som den ser ut på bilden), och dessutom växer den ju inte på en brand…mer…
Har nyss börjat med att plocka svamp och har nu hittat massor av svamp som jag var säker på att det var karl-johan när jag var i skogen. Hemma blev svampens rör mörkt olivgrön. Är det karl.johan i alla fall
Hatt 5½ cm, fot ca. 7 cm.
Finluden hatt som skiftar i gröngult.
Ingen färgförändring vid tryck på rören.
Jag skar den mitt itu och foten skiftade färg ytterst lite. mkt. svagt beige ev. rosa.
Ingen smak eller lukt.
Rören är verkligen skarpt gula.
Bild 1: Soppen är fotat med bakgrund av en Jättetrattskivling som färgjämförelse.
Bils 3: det är gulstick både på svampen och mossan :( (Men det kanske ger en fingervisning i alla fall.)
Svart hattmurkla som jag tycker borde heta grå, varför namnet svart ?
Också den vita fingersvampen som jag har två gissningar på, maskfingersvamp eller rökfingersvamp, gula toppar.
Vaxingen , kanske mjölkfjällig ?
Ca: 1 cm över hattytan och samma färg på skivor / fot.
Alla dessa arter växte på gräsbevuxen gammal skogsväg.
Och ang ” luddfingersvampen ” så fick jag den artbestämd här på forumet en gång med namnet ” purpurfingersvamp, I Bo Nylenns ” Svampar i Norden och Europ…mer…
Hittade igår en liten slemmig sopp som hade KNALLgula rör, nästan neongula! Trodde innan jag såg rören att det var en smörsopp. Någon som vet?
Jag har taskiga smaklökar för tillfället och är orolig för att inte kunna skilja ut gallsopparna från brunsopp & stensopp.
Kan köttet i hatten på en gallsopp blåna vid snitt?
Hur mörkbruna kan en gallsopp bli på hatten?
Nu har jag lyckats torka min svamp för först gången. Hur gör man när man sen ska äta den? blätläggning, hur länge, och i hur mycket vatten? Och kastar man vattnet sen? Det är karl johan och aspsopp jag har torkat
Hat en kanske här förbjuden fråga, då det inte handlar om svamp!Men här tycks många veta mycket om allt..
Har köpt stora vita bönor i skidor, men hittar ingenstans hur man ska tillaga dessa i färskt tillstånd!? ta ur dom ur skidorna gissar jag, men hur länge ska dom kokas tro??
Franciszeks (skrev i rapporten)fru, Lidia, undrar: var finns det svart trumpetsvamp samt mandelriska i Vä. Götaland???
Vår bröllopsresa var under svampens stjärntecken och nu ska vi fira bröllopsjubileum…Vore ljuvligt att hitta dessa favoriter! Åtminstone några. Kan någon hjälpa? Tacksamma Lidia Dobke