Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hei,
Jag skulle gärna ha hjälp med att artbestämma dessa. I gammal mossig granskog under flera fallna granar växte de i rikligt antal likt trattkantareller. De liknar kantareller men var grå i färgen. Skivorna var både grå och vita.
Plockar bär som regel. För jag vet inte vart man kan sälja svamp. Och dom jag känner säger tillslut nej tack när jag kommer med svamp.
Men jag såg en udda svamp häromdagen. Växte på ett äldre hygge där det nu var lövsly. Växte precis bredvid en äldre lövstubbe. Kanske björk.
Färgen var gul brun, nästan som kantarell men lite brunare. Och den var nog 3-4 dm hög och var byggd som om det var ett träd med svampar. Måste ha varit 20 svampar som satt ihop.
Nån som får en tanke…mer…
Skulle börja torka men termostaten fungerar ej. Någon som vet hur man lagar/lämnar in på reparation?
Denna kremla hade en ihålig stam och växte i blandskog mot granodling med hög ålder. Smak först mild men efter ett par sekunder skarp. Hemma tog det nog 10 sekunder innan smaken blev skarp.
Ingen färgändring vid tumning.
Hatthuden verkar lätt att dra av (åtminstone ytterst) men jag har inga tidigare referenser när det gäller detta!
Ingen lukt jag märker.
Hittar ingen bra kandidet i Ryman-Holmåsen
Såg massor av Cortinarius varius i en granplantering. Någon som testat dom som matsvamp? Hur smakade dom? Restriktioner på hur många man bör äta per gång?
Dom ser aptitliga ut!
Är den ätbar och god?
Plockad i Ekskog med inslag av Lönn. Mittersta Halland.
varför kommer inte mina rapporter in på listan? Är registrerad sedan åratal, inloggad och följer instruktionerna, ändå “fastnar” inte mina rapporter i år som de brukar göra. Har kontaktat Krikorev, men han hade ingen förklaring, kan någon komma på vad det beror på?
Jag hittade en avsparkad fjällskivlingsknopp på min promenad. Tror ni att jag kan sätta den i vatten och låta den slå ut? Själva roten är ju inte kvar men en lång fot. Det är stolt fjällskivling det gäller.
Är detta citronskål? Mitt första fynd av dem i sådana fall! :D
Varje fruktkropp var runt 0,5 cm stor och såg till synes ut att vara stamlös. Gällande substratet så tror jag det var en boklåga, men det var både en ek och rönn precis intill fyndplatsen. Därmed är det svårt att säga exakt vilket trädslag denna att växte på.
Vilken att är det annars? Kan bara komma på citronskål som har detta utseende.
Hej,
jag sitter och läser i Ryman/Holmåsen om hättor. En del av dessa ska ha “nitrös” lukt, bland annat den bleka rynkhättan M. niveipes och luthättan M. alcalina.
Någon som kan översätta “nitrös lukt” för mig? Är jag ute och cyklar om jag tolkar det som lukten av salpetersyra?
Tack och bock!