Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Har på sistone sett en hel del skålformade, bruna svampar, ca 2-5 cm som växer på mossa i tallskog. Den ser ut som Judasöra eller kinesiska skogsöron, men växer direkt på marken.
Vad kan det vara?
Går den att äta?
Jag undrar om det finns arrangerade svampturer att gå på i Stockholms-området? Det vore kul att gå med någon expert nån gång, istället för att förlita sig på svampboken jämt..
Känner någon till en sopp som vid stekning blir mörkt grå, nästan svart, till det yttre men gulaktig i köttet?
Jag hade en blandning och i den blandningen råkade det följa med en vidrig rackare.
Den smakar stickande skarpt och sabbade min omelett.
Vill gärna gå på svampkurs eller utställning, gärna i östra Skåne. Vem har något tips?
Sökte efter tips om hur man förvarar sin plockade svamp bäst. Ska man förvälla svampen, torka den, frysa in den ...? Vilken sort passar bäst till vad???
Hej
Är det någon här som brukar torka kantareller (tratt) i ugn. Jag håller precis på att göra det men jag vet inte om det är så bra. Tacksam för tips´.
jag tror jag har hittat kruskantarell
är den ätlig?
finns det någon oätlig förväxlinssvamp?
Hur tillagar man
druvfingersvamp?
Några bra recept?
Hur hittar man den i bokskog, där är ju 20 cm löv? Har någon ett tips hur jag ska finna dom?
Hur stora kan de bli?
Jag har ett foto från Jämtland sommaren 1973, där jag själv som treåring håller i en kantarell som uppskattningsvis är 25 cm i diameter, 15 cm hög och med en beräknad vikt på över ett kilo. Jag kommer själv naturligtvis inte ihåg händelsen, men det har berättats för mig att man inte vågade äta den.
Är detta extremt? Rekord rentav?
Finns det några murklor, ätliga eller oätliga, som växer under den “vanliga” svampsäsongen, dvs på hösten?
Måste man förvälla “trattisar” innan man lägger in dem i frysen?
Finns det någon bok som är bättre än andra för nybörjaren.
Önskemål
Bilder, Ätlig eller ej, Om ätlig hur den smakar.
/ Peter
Hej!
Jag undrar om trattisar funkar på samma sätt som svart trumpet, dvs kan man gå tillbaka till samma ställe flera gånger per säsonger fast man har “barskrapat” all svamp som finns.
Om det är så hur lång tid tar det för nya att växa upp?
Tacksam för svar!!!!
Hej!
Jag håller på och samlar på mig bilder på olika svamparter, och igår hittade jag en mysko svamp som jag inte lyckats artbestämma. Hatten är 12 cm stor, brun och uppsprucken på ovansidan. Skivorna är svavelgula och lukten är mycket stark och karaktäristisk, ungefär som jag kan tänka mig att det luktar om man bränner frigolit(!)
Någon som kan hjälpa?
Kan man torka blomkålssvamp
finns det något grundläggande tillagnings tips för trattisar?????
jag undrar om denna måste förvällas, som stenmurkla?
Kan man förvälla (ej torka) rödgula trumpetsvampar som är frusna av frosten?!