Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hej,
Läste på om de 5 stjärniga svamparna noga innan dagen tur till skogen, men vill ändå stämma av så jag inte äter något som är giftigt.
Jag är nästan 99% säker att svamparna till vänster är stolt fjällskivling och de till höger är någon typ av stensopp. Stämmer det?
Har aldrig lagat stolt fjällskivling. Måste man steka dessa i en torrstekpanna och låta vätskan koka in eller kan man tillaga de på något annat sätt?
Tror inte jag orkar äta allt på en gång. Kan m…mer…
Tjörn,bohuslän,mestadels lövträd,mkt ek vla,enstaka tall,blött område bredvid blåbärsris.
Undertill ser det ut som andra trumpeter jag sett för åsar är där ju inga iaf så långt är jag med och att de flesta är väldugt unga,fe minsta dåh mest ut som mörkt krusformat på marken med liten tratt och knappt ngn fot., bilden ser lite mörkare ut men de är helt bruna, mest gråaktiga undertill. HAR jag ä tlugen hittat svart trumpet trots allt? Luktar som rödgul trumpet/trattis unge…mer…
Hittad i torr näringsfattig tallskog i mellersta Dalatna vid sandhedarna norr om Siljan.
Några ex växte bredvid en stubbe och några fritt mellan tallarna.
Från ca 6 till 20 cm i höjd och de största hattarna ca 13-15 cm i diameter.
Har som ett guldaktigt skimmer om både hatt och skivor, foren något rosa/röd aktig i undre delen.
Småland granskog
Hej, andra gången jag plockar vad jag tror är sotvaxing, hade tänkt äta av den idag och då kan man aldrig bli för säker tycker jag. Plockad intill tall, gran och björk i djup mossa i Västra värmland. Något exemplar har lite ljusare mittparti på hatten. Foten är på vissa exemplar jämt gråstrimmig från hatten och ända ner. Ska det vara så eller kan det vara streckvaxing? Mvh
Hej!
I södra Skåne på Österlen hittade jag dessa gigantiska svampar. I en dunge, under en ett stort träd. Mycket murgröna och andra klängväxter runt om. Skugga hela dagen.
Jag stötte på denna i skogen i norra Dalsland.
Blandad barrskog (majoritet av gran) med jämna inslag av björk och asp. Ibland hassel, och al.
Jag själv tycker den liknar mest en talltuvsskivling eller pudrad trattskivling men i färgen påminner den ändå om en ostronmussling (känns dock oaktuelllt med tanke på den långa foten och att den nästan är mittställd) Den växte till synes på marken i ett tätt gäng med flera stycken. Den luktade inte mycket men behagligt. Jag ber om urs…mer…
Piggelin1
19 sep 2019 kl. 06:25
Bild1:
Visst är detta smörsopp? Jag har läst att man ska ta bort hatthuden vid rensning. Stämmer det? Kan man äta foten eller skalden också tas bort?
Kan man torka denna svamp eller är det bättre att torrsteka och när vattnet kokt in i svampen att frysa ner den till ett senare tillfälle?
Bild 2:
Tror dessaär strävsoppar av något slag. Stämmer det? Vilka delar kan man äta, både fot och hatt eller bara hatt? Kan man torka dessa?