Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hej! Jag jobbar som fruktträdsbeskärare och skulle vilja få lite hjälp med bedömning av en svamp som jag hittat inne i håligheter i stammen.
Jag har påbörjat beskärning i ett träd som uppenbart har röta utbredd i stam och krona.
I nedre delen av stammen är två större snitt gjorda vilka inte har vallat över pga dess storlek. Inuti stammen i dessa två snitt hittade jag fruktkroppar av svamp som möjligen skulle kunna vara honungsskivling men jag är inte säker. I veden syns vitt…mer…
Jag har vid några tillfällen hittat svampar som ser ut som kungschampinjon. Champinjoner är det helt klart men det som skilde dem från kungschampinjonen var att undersidan på ringen inte hade tydligt vitgula/gulbruna fjäll. Svamparna doftade intensivt av mandelkubb. Vilka champinjoner har dessa kännetecken? Finns det någon giftig champinjon som gulnar samt doftar av mandel? Finns det någon bok eller sida som tar upp alla champinjoner som växer i Sverige?
Tack på förhand.
Hej, var ute högt uppe på ett berg vid Leken (Örebro) och hittade, bland annat, dessa svampar.
Tyckte de såg ut som en riska men har en ring på foten och är brunare under ringen. När jag plockade dem luktade de starkt av lakrits. Har för mig att de växte i gräset nära gran.
Någon som vet vilken typ av svamp det är?
Är nybörjare på svampar. Måste man rengöra sin svampkniv när man har skurit i en giftig (eller okänd) svamp? Och i så fall, på vilket sätt?
Kan jag “blanda” ätsvampar och icke-ätsvampar i min svampkorg utan att ätsvamparna blir oanvändbara?
Hej, har hittat denna soppen uppe på berget vid Leken (Örebro) men kan inte hitta vilken sort det är. I omgivningen växte det inte så mkt mer än tall, blåbär, lingon och ngn annan knäböjds växt, runtom ett stort käl.
Rödbrun hatt och fot. Under hatten sitter det rätt korta fina små rör. Väldigt små tillskillnad ifrån andra soppar. De var så små så det gick inte riktigt att få en bra bild med kameran tyvärr.
Någon som har koll?
Mvh
Hittade dessa i gran/tall/blandskog. De doftar inte så mycket faktiskt, väldigt svag doft. Inte så mycket fiskdjur heller. Jag smakade på skivorna och de har en väldigt lätt stingande smak, fortfarande mild. De små svamparna hade lite mer sting men inget som var för brännande eller starkt. Är det sillkremlor dessa?
Röda nyanser på fötterna på många av dem, men vissa är helt vita, speciellt de små.
JAg tänkte att jag skulle göra svampmjöl av olika torkade svampar. Men…hur får jag den riktigt finfördelad? Är det någon som har något tips? Jag skulle vilja att mjölet verkligen blir som en krydda utan inslag av småbitar. Jag tänkte nämligen göra vackra kryddburkar att ge bort i julklapp