Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Har använt torkad Karl-Johan, som jag har blött upp, sedan lagt i gryta för långkok. Men det blir inte gott. Det smakar nästan som ett par gamla läderhandskar. Vad kan jag gjort för fel?
Vad göra för att det ska bli bättre?
Det är Karl-Johan jag torkade i höstas i ugnen, skuren i skivor och torkad i 40 - 50 C i några dagar. Sedan har jag först blött dem i ca 15 min., hällt bort vattnet och lagt svampen i en långkok gryta (crook pot) så har de gått med i köttgrytan i kanske 6 ...mer…
Hej!
Jag undrar hur torkad Karl-Johan/stensopp ska lukta?
Första gången jag gjorde det, och det tog ovanligt lång tid.
Hej! Vi har tittat på ett gammalt hus från sent 1800 tal, huset har stått tomt och kallt i tio år i en skog i Småland, i ett rum finns det en gammal takläcka där tapeten är brun och uppluckrad där det växer några svampar, är det en farlig svamp för gamla hus? Eller en “vanlig” skogsvamp som fått fäste? Tacksam för svar om vad det är för sort..
Hej! Den här täckte en stor del (flera m lång) av undersidan av en gammal stor asp som fallit i barrskogsmiljö. Tydlig vit trådig kant och relativt mjuk i övrigt, delvis slät eller mer oregelbunden yta som på bilden.
I Sthlms förort, skogsbryn med bl a ek, gränsande mot hustomterna hittade jag dessa växandes i grupp för några år sedan. God i smaken - gjorde himmesk soppa på dem. Hårdare i köttet än en Karl Johan. Och så dessa extra pelare som växer från stammen upp i hatten. Väldigt märkligt. Vet någon vad det är för en svamp?
I tisdags, 10/1, gick hundpromenaden bland vargar och andra 3- och ovvvliga djur, och vi hittade bl.a. ett nedfallet, genomdött, kraftigt lönnöre (krondel), bevuxet med ngt som kanske tänker bli ribbgrynna och med något suddigt, ljusgult, skålaktigt, som jag tyvärr såg först hemma på datorskärmen. Det blir nog snart ett nytt besök vid nytt, tjänligt väder. Men allra först besökte vi, för första gången sedan i somras, den gamla välkända almen med vacker asporangelav.
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/841067?programid=3164
Tyvärr blev det inte den trevliga stunds lyssnande till svampprat som jag hoppats på (hade inte läst texten på sidan). Pelle Holmberg har drabbats av Alzheimers. Mycket tråkigt att höra.
Vad är en svamplokal?