Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Jag hittade denna märkliga svamp eller frukt i Stockholms sskärgår, på ön Träskö-storö, ganska nära vattnet vid en lövskog. Den satt fast i marken med “svansen” som bilden visar. Den doftar svamp och när jag skar upp den, luktade det inuti som en omogen frukt. Den vita ytan eller skinnet är som en svamp sedan är det ett tunt lager av något som liknar “fruktkött”. Bilden visar en genomskärning av den. Det vore kul om någon vet vad detta kan vara, jag har inte sett något liknan…mer…
Hej! Denna gång undrar jag vad som har hänt med denna sopp/svamp. Jag har sett detta “fenomen” två gånger tidigare, men då brydde jag mig inte om det. Så nu, när alla svampar intresserar mig, tog jag chansen. Jag tror att det är nån snylting av nåt slag som slagit till, men jag är osäker. En parasit är det väl ändå?. Går det att säga vilken sopp/svamp det kan ha varit en gång i tiden?
Lite knepigt det här. Plockade många av den idag. Vad jag förstår är den mycket omtyckt i Thailändska köket. Men när jag läste om den, fick jag veta: Inte giftig, men hör inte hemma på köksbordet. Jag tycker själv den är mycket god. Men då är den tillagad på thailändskt vis. Som ingridiens i olika soppor. Någon som vet om mera om denna svamp.
Hej!
Detta är första gången jag plockar denna svamp och jag tror att det är Blek ostronmussling. Det växte på en död stamm.
Är det någon som kan bekräfta det genom bilderna?
/Hemen
Hej
Vi (Natursnokarna i Värnamo) funderar på att ha tema svamp på vår höstaktivitet den 4/9.
Känner någon av er till något material som riktar sej mot barn i förskoleåldern eller lägre skolåldern?
Är detta ett bra material att ha med sej ut?
http://hos.se/produkt/bestämningsnyckel-svamp/1086?categoryId=114
Vilken är bästa nybörjarlitteratur för barn?
http://www.natursidan.se/nyheter/recension-av-nya-och-lilla-svampboken/
http://www.bokus.com/bok/9789153426851/basta-matsvampa...mer…
Hej, hittade dessa i mossig tall/granskog, tycker de liknar Rimskivling. Står här på svampguiden att de kan förväxlas med vissa spindlingar så kan någon med mer koll avgöra vad det är utifrån bilderna? Foten på dem känns skör och splittras lätt och det ser ut som att de eventuellt haft en ring runt men att en del har lossnat (hänger en liten flik kvar på någon av svamparna).
Den här kremlan blir jag inte klok på. Den växer i vägdiket (en maskin rensade diket för ett år sedan - så näring har kommit i rörelse) - och gran är det enda träd som den kan tänkas associera med - ung granskog. Anastomoser som en mandelkremla. Lite brunaktig som en sillkremla (men vilken art i så fall? Och jag känner ingen lukt). Hatten ca 12 cm på den största.
Denna växer i mellersta hälsingland granskog med rätt mycket mossa med inslag av tall.äldreskog.köttet är svagt rosa.
Denna artikel dök upp i dagens HD 3/8-2016. Förstår någon vad som avses med påståendet att “många ätliga svampar är lika giftiga”? Lika giftiga som vad? Stenmurklor är både giftiga och ätliga, men de har ju inte säsong nu. (Jag saknar det gamla Svampguiden-forumet väldigt mycket.)