Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hej! Jo, jag har nämligen en bortglömd låda med lock fylld av blandat tratt-och höstkantareller som legat i kylen i en månad. Kantarellerna ser felfria ut, och mycket aptitretliga. Äta eller inte äta?
Nu när det verkar vara lite stiltje bland insändarna kanske det kan vara på sin plats att damma av gamla olösta fall från årets svamphöst. Jag bidrar med denna sopp hittad i slutet av aug i park med ädellövträd. Förslag alltifrån bittersopp, flamsopp till någon rutsopp gavs. Själv var jag inne på B. rubellus. Trevligt om någon vill kommentera!
köp och läs http://www.bokus.com/…/stora-svampboken-med-uppdaterad-tic…/
Julklapp i förskott till er som köpt stora svampboken, tänker köpa den eller bara vill ha julklappen ändå, här kommer alla de svampar som jag inte fick plats med i boken för gratis nedladdning gå in på min hemsida http://www.jaederfeldt.com/klas/ sista i vänstra kolumnen, klicka och följ föreskrifterna, lycka till klas
Stora svampboken : med uppdaterad Tickbok
Häft…mer…
Behöver lite hjälp med dessa. Tror att den första (bild 1 och 2) är Ockragul grynskivling men om man bortser från färgen så tycker jag att den påminner om blågrön kragskivling så det kan ju mycket väl vara något helt annat… någon som kan bekräfta?
Bild tre är väl en rottryffel, men går det att säga vilken art?
Båda svamparna fotades i mitten av oktober i sandig tallskog med lövinslag.
I torsdags 12/12 lyste två snygga saker invid en granstam. Det var meningen att de skulle följa med hem, men komihåget räckte inte till. Kanske kan hitta dit igen nu på tisdagshundrundan…
Snygga var de iaf. Björklöven torde visa storleken. Taxam för tips!
Surt, sa räven som markerat på en helfärsk granstubbe ngn km bort. Har aldrig förr sett så många rönnbärsrävmarkeringar som i år. Måhända gott om ”de inblandade”...!
Visst är det fantastiskt att nya purpurkremlor fortfarande sticker upp vid ekens fot (fotot taget idag). De första visade sig för ca 6 veckor sedan och idag fanns det nya på gång!
Purpurkremlan (R undulata) har en omisskännlig doft av äpple och är ganska stark i smaken. Foten är ofta kraftig och brunfläckig. nedtill. En vacker svamp! Har bara hittat den vid ek.
Fick tips från en bekant i Oslo om denna träff:
http://www.soppognyttevekster.no/media/PDF/Vintersopptreff/Invitasjon%20VST%202015.pdf
Fick tips från en bekant i Oslo om denna träff:
http://www.soppognyttevekster.no/media/PDF/Vintersopptreff/Invitasjon%20VST%202015.pdf
Gick förbi Hötorget i Stockholm idag där de saluför Karl Johan som uppenbart inte är Karl Johan. På avstånd ser de ut som någon sopp, men på närmare håll insåg jag att de var skivlingar. Brun hatt med vita täta skivor/sporer. Foten vit och fjällig. Är det någon av er som har en idé om vad det skulle kunna vara? Köpte en halv svamp av ren nyfikenhet, så bifogar en bild.
Bifogar bilder på två svampar som hittades på och intill vår tomt utanför Västerås.
Den första växte på uppsågad vedkubbe av ädellövträd (ek eller lind). Fick ett tips om att det kan vara epålettsvamp.
Den andra är en skinnsvamp på sågsnittyta gjort 2005 på nu fallen hägg.
Vore tacksam för hjälp med artbestämning.