Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hej,
Jag har precis börjat plocka soppar efter att enbart plockat kantareller och taggsvamp. Nu undrar jag om man skall ta bort rören på KarlJohan vid tillagning? Jag har gjort det på stora svampar som varit gröna men inte annars.
Är detta en svamp man kan äta?
Finns det någon som känner igen denna sopp.
Svart hatt. och vita rör.
foten är svartstrimmig
Växte intill en björk
Hej alla kunniga!
Idag var vi ute och plockade svamp. Har inte så stor svampvana. Trodde vi hade hittat kantarell, men det var det nog inte ändå. Vi smörstekte en liten och smakade på. Den smakade åt kantarellhållet men inte lika “köttig” och saftig. Är orolig att vi fått i oss en giftig svamp. Bifogar bild. Tacksam om någon kan upplysa om vilken svamp detta är.
Mvh
Svamp novisen
Vi var ut en sväng idag och sökte lite goliatmusseron och om man har tur nån riddarmusseron.
Allt visade sig vara förgäves, dock hittade vi en svamp i en klunga som vi unddrar vad det är, påminner lite om ostronmussling men är tveksam om det är det.
Väldigt tuggad på i kanterna och ljusbrun till ljusgråa på hattarna.
Växte som sagt på tallhed i små klungor.
Har ej tidigare plocka soppor, men har sett.en hel del nu i skogen. Denna växer på tomten.
Hej!
Jag och min man har svampplockning som vårt stora intresse.
Dock så plockar vi nu så mycket att vi inte kan göra av med allt, vänner och familj har även de fått fullt :)
Så vi har börjat sälja Karl Johan, både färsk och torkad. Någon som är intresserad av det eller möjligen vet någon restaurang i Skåne som behöver?
Tacksam för era svar! :)
Mvh, Cicci
Hej.
Någon som vet vad det här kan vara? Den var vit och lila. Luktade ganska starkt av typ tvål/parfym.
Hälsningar
Markus
Hängiven plockare sen några år tillbaka av ett fåtal sorter (kantarell, trattisar, rödgul trumpet, taggsvamp) men försöker lära mig en ny sort varje år ;-)
Årets svamp är Karl-Johan. Dock har jag förstått att man kanske får med annat än bara stensopp i korgen….tallkallar osv.
Min första fråga: Finns det någon farlig förväxlingssvamp till Kallar?
Plockar bara de små riktigt fina behöver man skära bort rören då?
Idag hittade jag många såna som på bild 2 (dålig…mer…
Nybörjare.
Hittade några soppor som jag gissar var rödbrun stensoppor, KJ och 1 tegelsopp. Hittade också dem där (se bild) som jag antar är ynga exemplar av KJ/stensopp.
Min man vägrar äta något ej indentifierat och enlig honom bred fot och liten hat är atypisk för soppor.
Kan någon bekräfta om de är vad jag tror eller, om så inte är, vad de är och om de är ätliga?
Tack på förhand
Isabelle