Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hej en liten fråga har hittat en trolig tryffel på ca 2.5hg strax söder om Linköping vit klump marmorerad ådring inuti luktar tryffel, har läst på olika forum är det en stjärnhofstryffel eller kan det vara någon annan sort. Har den något värde en del tryfflar kan ju kosta hur mycket som helst.
men inte alls i nåt kärr.
Dessa växte torrt och fint i samma friska-torra ädellövskog som de vitaktiga kamskivlingarna i onsdags, c 4-5 m över åns vattenyta. Det var omöjligt (med mina och kamerans prestanda) att få till en bra färgåtergivning, Det extrema solljuset genom det supertäta lövverket gav grönstick av fantastiska mått. En del av sticken justerade…
Vad tros?
Några bilder.
visade jag i onsdags:
http://svampguiden.com/forum/visa/242374
I går fredag blev det några närmare bilder på bebyggelsen. Nån som vet vad är?
Först dock en bild på Clematis recta som saknar kronblad men har vita foderblad!
Sedan två närbilder på tickans bihang.
behagade infinna sig i går - när jag var borta. Idag på morgonen var den redan i utförsbacken – men vacker iaf - precis som en del andra åldringar. Mördarna tyx ha ätit sopp under natten.
Den växte på den yta jag idogt vattnat för att söka locka fram nya gulnande, långlurviga, ev vita dvärgpuckelmusseroner…
Hej,
Finns det nån som har varit i Grimstaskogen nyligen? Finns det kantareller än?
tack
Här i skogarna (blandskog med mycket björk, tall och gran) växer nu stora mängder av denna sopp och jag känner mig inte helt säker på vad det är. Funderade på grynsopp eller örsopp men då de tydligt gula rören inte vätskar sig på undersidan, och den är så vackert tegelröd på den slemmiga hatten blev jag tveksam.
Någon som kan svara på vad det är?
Ibland blir jag lite förvånad när jag läser Funga Nordicas frekvensbeskrivning av svampar. Ex: Är verkligen vit slidskivling (Volvariella gloiocephala) mycket vanligt förekommande i södra Sverige (“very common in temp”). Eller är det kanske bara jag som haft otur att mycket sällan träffa på den?
Kan någon förklara varför Rhodocollybia butyracea f. asema i Dyntaxa har fått ett svenskt namn (horngrå nagel-) medan den minst lika vanliga Rhodocollybia butyraea f. butyracea inte har bevärdigats med något svenskt namn!
Dags för namngivning!?
Kan detta vara en kärrsopp? Den vaxta vid ett iofs ganska torrt kärr. Mest tall med sparsamt inslag av lövträd.
Den hade väldigt lite kött och mycket skivor när jag rensade den.
Musslingen är jag nyfiken på. Hattfärgen är i verkligheten mer rent mörkbrun, inte så rödbrun som på bilden. Matt och känns kort sammatsluddig när man stryker på den. Skivorna uppfattar jag som gnakse mörkt ockragula. Lite rödstick där också alltså.
Har ni hittat plockbara kantareller i Stockholm än? Eller är det för torrt?
Igår förvällde jag mina kantareller och idag när jag kollade på dom, såg jag att några bitar hade en lätt grön ton i svampköttet på stammarna. Vad kan det bero på? är det ätbart?