Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Jag var 3 veckor i norge och sverige. Bland annat var jag i Blåfjella-Skjækerfjella-Nationalparken i norge. På en myr med mycket vitmossa (och många okända Galerina-arter) upptäckte jag denna svamp. Tyvärr hade jag ingen möjlighet att kontrollera mikroskopiska karaktär. Men efter jag har läst lite i Funga Nordica, undrar jag om det kan vara en Arrhenia och då kanske a. onisca. Vad tycker ni? tack för svar!
Ikväll har jag plockat av några kvadratmeter grynsopp och det finns massor.
De flesta små men de brukar vara bäst då.
Det måste ha skett ett mirakel i år för jag har inte lyckats hitta en enda larv!
Varken i de stora eller små.
Det har aldrig hänt förut.
Det kanske har varit perfekta värderleksförhållanden:)
Hej!
Jag hittade små familjer av dessa soppar på tre olika ställen i en bokskog i Skåne (med lite ek). Jag gissar på att det är rutsopp? Eller? Långsamt blånande var den, och rödlätt färg i självsprickor på de äldre exemplaren. I sådana fall, hur tillagar man denna bäst, enligt er?
TACK för er hjälp!
Hustrun har på en vecka fångat två larver med apparaten, båda tills m betydande blåbärsmängder.
Hon fotade båda i skogen och släppte dem fria. Den första larven kände jag igen direkt – har man en gång sett den, så sitter den där – Acronicta alni, alaftonfly. Precis som åsyftat ser larven täml avskräckande ut!
Hittade två svampar som såg ut precis som blek taggsvamp, fast med grövre taggar. Dessa växte på en liten björklåga.
1) Är det vanligt att den växer på ved?
2)Eller finns någon liknande förväxlingsart?
Någon som hittat svamp i Stockholmsområdet? Har själv varit en sväng vid ängsjö friluftsgård. Hittade en citrongulslemskivling och några få gula kantareller. Verkar som om det fortfarande är för torrt i skogarna.
God kväll.
Stötte pÃ¥ dessa tvÃ¥ arter i svampskogen idag och behöver hjälp med identifikation. Den som jag tror är besk vaxskivling växte i en större grupp i blandad björk- och barrskog. Den smakar nÃ¥got beskt, fast absolut inte mycket. Stor, vacker svamp som ser ut lite som en smal och avlÃ¥ng kremla, fast inte lika spröd i köttet. Foten nÃ¥got “skruvad”, med längsgÃ¥ende strimmor. (Bild 1)
Den andra är vad jag tror en föränderlig tofsskivling. Växte i enorma mängder pÃ...mer…
Svamparna jag plockade hade c:a 15cm stora, ganska flata, gul-beige-spräckliga hattar. De hade 10cm höga nästan lila fötter. De gick att bryta som en kremla. När jag stekte dem blev köttet mörkt lila, och det smakade gott. Vad var det för en svamp?
Var och lyssnade på ett mkt trevligt föredrag om smaker inte minst på svamp, torkad svamp skillnaden mellan olika torkningsprocesser och blötläggningsmetoder i Linköpng svampklubbs regi igår.
Tack Peter Lkp