Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hej!
Av olika skäl har min svarta trumpet blivit liggande i kylskåpet i en dryg vecka. Är den fortfarande ok? Läste nånstans att man inte bör uppbevara svamp längre än ett par dagar (om det inte torkas eller liknande). Det är lite gummiaktig i konsistensen men ser annars fin ut.
Hej!
Hur kommer det sig att alla svampar som är starka anses oätliga?
Jag har vid artbestämning smakat på både riskor, kremlor och soppar som haft väldigt trevlig pepprig/skarp/stark smak. Är det bara en smakfråga, eller finns det nån vettig anledning till att dom står listade som obrukbara?
Har aldrig fått tag på smörsopp innan.
Denna stämde in på typ hälften av grejerna, och jag blev därför tveksam. Bredvid grusväg, helt ensam.
Hatten riktigt klibbig (förvarad i papper, där huden följde med som ni ser på bilden). Rörlagret gult, men köttet brutalgult.
Hyllet eller vad det heter (det som sitter i vägen för rören) var extremt slemmigt, men mer åt det genomskinliga hållet. Detta var jag tvungen att göra mig av med redan i skogen för att inte allt skulle fast…mer…
Vilka är förväxlings arterna till ögonnoppingen ? Har svårt för dessa entolomor men ibland är nyfikenheten för stor ;) Hitta ett gäng små med tydlig navling i mitten , torra/fnasiga på hatten och strimmiga. Blå tunn fot.
1.Är dålig på taggsvamp eftersom jag aldrig hittar andra än rödgul och blek, men denna hittade jag idag!
Vad kan det vara?
2.Är detta fyrflikig jordstjärna?
(Det gröna på svampen är ingen foto-
miss, utan fanns).
3. Och dessa måste väl vara sötriskor? Var lite beska i smaken, spec. de små exemplaren. Blandskog, mest gran.
Alla svar välkomna!
Vill påminna om svampdagen i Kolarbyn, Skinnskatteberg.
Den 10 September
är du intresserad och vill ha utförlig info mejla
tina_nordberg@hotmail.com
Är det någon som vet om dessa svampar börjat komma här uppe i Åsele med omnejd?
Nu börjar det!
Vi tog en tidig kvällspromenad i går och hittade bl.a. årets första KJ, men tyvärr var vi inte först. Inte alls!
En liten fin, ung gyttrad taggsvamp såg vi på björkstubbe, också med bl.a. broskmussling. Gott om mjölskivling var det, ffa på gräsiga stigar.
Så kollade vi den nygallrade skogen med flocken med de 57 fyrflikiga jordstjärnorna. Liksom bombmurklornas, den som annandagpåskexkursionen besökte, var stjärnornas lilla lokal helt orörd!
Tallskogskremlo…mer…
Ja, jag vet.. Ännu ett inlägg men vill bara berätta att nu är de på G, iaf här hemma. Än är de inte stora eller många men värt att börja kolla av sina ställen:)
Vi bor i Malmö och vill plocka lite svamp. Helst soppor, kremlor, kantareller. Finns det nånstans i närheten?
1.Kompakt, köttig. Hatt 10 cm.Luktar lite som färskt björklöv. Lite gulare än på bilden. Under rotvälta i granskog. Spindling?
2. Spindling. Hatt ca 5 cm. Ingen lukt eller smak. Granskog.
3. Tråding. Såpermatisk lukt. Alla hattar hade det något egendomliga utseendet som på bilden. Jord vid lövskog.
Alla förslag välkomna!
Har nån fler samma erfarenhet som jag? Av dom goliat jag plockat i dag var många angripna.