När jag var ute och gick längs en traktorväg här hemma med löv- och granskog vid sidan av vägen hittade jag en gyllenbrun kremla jag tycker liknar Guldkremlan mycket.
Min mor tyckte inte att den luktade gott. Själv tycker jag inte att den luktar särskilt mycket.
Foten är hård och skivorna gräddfärgade till gulaktiga.
Hatten är ljust brun i mitten och gyllenbrun längre ut.
När jag provsmakade en bit smakade det milt, möjligen med en lite skarp eftersmak.
Har Stinkkremlan skarp eller mild smak?
Peter; Det finns inget gyllenbrunt i en guldkremla, bara lysande rött åt det ‘guldiga’ hållet. Titta på bilderna i dessa länkar. De två första är mina, den tredje Svampstaffs. Alla är garanterade guldkremlor.
Här är mina guldkremlebilder från i år:
http://svampguiden.com/forum/visa/149520
http://svampguiden.com/forum/visa/149520
Bild 2 här (Svampstaff) är också garanterat guldkremla
http://svampguiden.com/forum/visa/151954
Guldkremlan är GENOMGOD!
Jo, man kan äta alla milda kremlor, men man ska inte tro att de alltid är goda fördenskull..
Jag tycker nog att man ska lära sig ett antal bra arter istället för att hålla på och provsmaka kremlor i skogen.
Sill- kant- mandel- vin- gul- tegel- till att börja med. Sen finns det faktiskt inte så många fler riktigt bra arter: mandelkremla, när man har lärt sig dem, och guldkremla (där de finns).
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.