Jag har hittat (som jag är ganska säker på) en björksopp (bild 1), stämmer det? De andra två är väl också de någon form av soppar, men vilka?
Och om de är ätliga, vilket är det bästa sättet att använda dem i matlagning?
Artbestämningshjälp Björksopp och andra soppar
Den första ser ut som tegelröd björksopp (svarta tofsar på foten). Den andra är också en sopp i samma grupp, strävsoppar. Alla strävsoppar är ätliga, men man bör bara ta fasta exemplar och tillaga dem ordentligt. Läs mer om soppar (se strävsoppar):
http://svampguiden.com/soppar.asp
De är strävsoppar allihopa och därmed ätliga. Jag tycker de blir bäst om man torkar dem, men vill man äta dem direkt går de bra att förvälla (ta väck rören, skiva svampen och salta lite, i stekpanna på låg värme tills vätskan kokts ur) och sedan steka.
De andra två ser lite väl ålderstigna ut kanske.
strävsoppar är det - exaktare artbestämning ger jag mig inte in på då då självaste guide-administratören gått in och sagt sitt
ätliga är de i alla fall om de är någorlunda fasta i köttet och maskfria
jag föredrar alla soppar tunt skivade och torkade numera - tycker de vinner i smak på torkning och de kan då förvaras länge i tättsluten glasburk t ex
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.