Har för första gången plockat svamp. Har försökt gå efter bilder men känner mig osäker ändå. Kan någon hjälpa mig.
Vad heter svampen? Kan man äta den? Om ja, vore toppen om ni kunde länka till ett recept.
Tack på förhand.
En kremla är det. Kan vara Sillkremla läs och jämför här http://svampguiden.com/art/visa/russula_xerampelina
Smaka på en nypa av skivorna. Är smaken skarp är det INTE sillkremla. Hoppas smaken är mild och god!
Tack för svaren. Trodde det var sillkremla, nu vet jag till nästa gång :-)
Kan man äta hela svampen eller är det bara hatten man kan äta? Måste den tillagas direkt. Eller kan de ligga i kylskåp över natten och lagas dagen efter?
Antar att du avser kremlor eller liknande hattsvampar… Jag propagerar alltid för rensning och tillvaratagande så snabbt som möjligt och uppskjuter isällan sånt till nästa dag eller längre bort…
Rensning: Ta vara på “maskoangripna” hattar och fötter. Där kan man ibland tolerera “smärre” angrepp - om det handlar om nån verkligt läcker svamp. Kan bero lite på rensarens sinnesstämning oxå… Och svamphunger…
En del svamparter har seg, (nästan) onjutbar fot, dock inte de vanligaste matarterna. Men sånt finns att läsa om I en del bättre svamplockningshandböcker! Lycka till!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.