Hittade en go gäng vad jag tror är mandelriska. Var initialt så säker att jag bara tog dessa två bilderna då precis alla kännetecken stämmer. Rikligt med vit mjölksaft som blir brun och eländigt kladdig när den torkar, färger verkar stämma och den är mycket kraftug och kompakt i köttet. Saften amakade milt med en mycket svag skärpa i eftersmaken. Det som gör mig lite osäker är doften. Jag har inte tidigare känt den svamplukten som beskrivs som sillake-ich är därför osäker. Den luktar mycket stark och kanske kan jag ana en lätt arom av något skaldjursliknande, men mest tycker jag den luktar ungefär rå potatis, svårt att beskriva dofter. Har tittat på förväxlingssvampar och jag har jättesvårt att se att detta inte skulle vara mandelriska. Fann dom med gran och ek bredvid en stig bland gräs och blåbärsris.
Tacksam för hjälp!
Den luktar inte direkt gott, men smakar desto båttre. Här har du ett ovanligt och bra recept: http://www.jaederfeldt.com/klas/FOV1-00019F0F/
Mandelriskan är en ganska speciell matsvamp som jag bara i undantagsfall ens “grovrensar” i skogen då den har lätt att “förblöda”!
Den har egentligen bara en förväxlingsrisksvamp, rävriskan, som av de flesta! anses “oätlig”!
Ja dofter kan upplevas och beskrivas väldigt olika! Jag tycker att mandelriskan luktar lite fotsvett…Men den smakar gott!
Det är en “överljuvlig” svamp, sedan mycket länge en av superfavoriterna, omskriven bl.a. här: http://svampguiden.com/forum/visa/222128
och det finns också mycket annat skrivet på guiden om denna mycket ädla svamp! I år har jag ännu inte sett ngn, delvis beroende på alltför hög ålder o.d. men hoppas på skapligt med regn innan det blir för sent!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.