0 7935 visningar

9 svar

Frysa in champinjoner?

SusanneD

2 jun 2021 kl. 11:26

Hej
Jag har just fått reda på att hela ängen är full av snöbollschampinjoner. Mycket goda. Men vi mäktar inte med att äta allt.
Kan man frysa in champinjoner( det kanske inte är rätt forum för denna fråga, i så fall ber jag om ursäkt)?
Det känns så tokigt att bara låta allt förgås.
Susanne

0

Jan A Uppsala

2 jun 2021 kl. 12:20

Jodå, många här äter många svampar/mycket svamp och snöbollschampinjonen är en mycket bra infrysningssvamp! Rensa, stycka, smält ner, “svalna”, stoppa i påsar el annat, etikettera/datera noga! och frys in!

0

SusanneD

2 jun 2021 kl. 15:44

Du menar att de ska förvällas? Dvs värmas upp så att de avger en del vätska ( efter jag har tvättat och skivat upp). Inget smör och inga kryddor. Så brukar jag göra med kantareller.

0

Jan A Uppsala

2 jun 2021 kl. 16:12

Jag/vi kallar det för att “smälta ner”!(ned) Förvällning är ett för mig mycket starkare in- eller begrepp. Jag bara “dödar” dem - låter dem kallna o.s.v. Inget salt eller annan tillsats förrän vid den riktiga tillagningen.

0

HLilja

2 jun 2021 kl. 17:31

Jag säger också förvälla, man kan mena lite olika saker med det begreppet, men jag gör likadant som både Jan och som du Susanne beskriver, gör likadant som med kantarellerna:)

0

Jan A Uppsala

2 jun 2021 kl. 19:10

Lycka till med snöbollarna. När jag började plocka svamp, före frysarnas tid, så handlade det om att stoppa den nedsmälta/förvällda svampen i konservburkar - för “hermetisk inkokning” eller vad det nu hette. Minns inte…

0

Jonet

3 jun 2021 kl. 08:59

Det finns väldigt bra information om just champinjoner här på svampguiden. http://svampguiden.com/champinjoner/
Tänk på att snöbollschampinjoner kan innehålla höga halter av kadmium och bör ätas med måtta. De går även bra att torka om man har en svamptork.

0

Jan A Uppsala

3 jun 2021 kl. 14:21

Svamp, kitin och kadmium m.m. har vi “pratat” en del om här genom åren, se bl.a.
http://svampguiden.com/forum/visa/262433  m.m.

0

TommyD

5 jun 2021 kl. 07:04

Ibland när det är billiga champinjoner i affären brukar vi köpa mycket och bara skiva dem och frysa in råa. Sen när vi ska tillaga tar vi dem bara ur frysen och steker direkt. Funkar bra. De vilda champinjonerna brukar vara så maskangripna att det inte blir tillräckligt mycket för att frysa.

0

Jan A Uppsala

5 jun 2021 kl. 08:46

Det är i mina vidsträckta trakter tämligen ovanligt! att vilda snöbollschampinjoner är svårt “mask"angripna! Gäller framförallt de “granskogslevande”!

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone