Ja, vad är nu detta? Såg först lite ut som en Rimskivling med det är det inte (hittade en sådan på samma tur og den ser ni bilder på i första svaret). Denna svamp luktar lite fränt, har relativt tydlig ring, halvt urnupna skivor, grått-ish sporavtryck, är vattrad/fjällig under ringen och växte i fjällbjörkskog i Nordnorge.
Rimskivlingen (gammalt ex) som jämförelse
Stor kragskivling heter den: http://svampguiden.com/art/visa/stropharia_hornemannii
Uppges i en del böcker som ätlig, men jag har inte provat den och har inga planer på att lägga den till listan över matsvampar just nu.
Aha, den var ny ja, tack för svar!
Jag googlade lite om svampen och hittade som du skriver Michael att vissa tycker den är en bra matsvamp och andra inte. Men jag hittar inget nytt om temat senaste tio åren. Vet någon om den faktiskt är giftig eller inte?
Jmf: http://svampguiden.com/forum/visa/143648
Googlade mer på norska sidor (bor i Tromsö). På norska heter den Stor kragesopp och benämns som ätlig i alla källor jag hittar, se bild från min norska svampbok (Sopp i skog og mark, 2019 av Torkelsen/Karlsen) och text från nätet:
“Stor kragesopp er spiselig. Tidligere ble den regnet som lett giftig, men det er feil. De andre kragesoppene er ikke matsopp.”
https://snl.no/kragesopp
Baserat på detta tänker jag iaf proväta den och se om den faller i smaken eller inte.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.