0 441 visningar

10 svar

Campinjoner???

Susann

6 jun 2005 kl. 20:29

Är detta ätliga svampar? Plockade i norra Dalarna den 4 juni.

0

Bo E-son

7 jun 2005 kl. 14:08

Det ser ut som finfina snöbollschampinjoner tycker jag.
Stämmer lukt och smak?
Den karaktäristiska kryddiga anisdoften av vildväxande champinjoner är i mitt tycke den bästa identifieringen, samt att skivorna skiftar i rosa vilket man tydligt kan se på den större av de delade svamparna.
De ser mycket läckra ut, maskfria och fina.
Det var väldigt tidiga champinjoner ni har uppe i DAlarna, grattis!

0

Michael Krikorev

8 jun 2005 kl. 00:58

Hej!

Det finns över 50 olika arter champinjoner och de är ofta svåra att artbestämma, och några av dem är svagt giftiga.

Jag vågar inte gissa exakt vilken art du har plockat enbart genom att titta på bilderna, men ett tips är att du läser om champinjoner på följande länk: http://svampguiden.com/champinjoner.asp

0

Michael Krikorev

8 jun 2005 kl. 01:00

Glömde tillägga att doften ofta är en viktig karaktär att notera precis som Bo E-son nämner.

0

Bo E-son

8 jun 2005 kl. 12:49

Jag hade “turen” att hitta ett ex. av giftchampinjon förra säsongen. Den var lik en ganska stor snöbollschampinjon men saknade helt den karaktäristiska krydddoften. Det tyckte jag bekräftade min “regel” att alltid bedöma lukt och smak på champinjoner. De ska också gulna lite om du t.ex. skarapar lätt på hatten. Är du tveksam…släng dem…

0

Susann

8 jun 2005 kl. 17:51

Jag hade svårt att känna någon speciell smak när den var färsk men den doftar gudomligt gott när jag förväller den!

0

Susann

8 jun 2005 kl. 17:52

Jag menar doft när den var färsk inte smak!!

0

Bo E-son

8 jun 2005 kl. 20:12

Smaken brukar påminna lite om doften eller vara lite “nötig”.
Vågar inte säga något om hur en förvälld giftchampinjon luktar eller smakar.
Ger databasen nån info om giftigheten minskar efter förvällning av giftchampinjon?
I vissa fall t ex. murklor är det ju så.
Manar dock till försiktighet om du inte kan identifiera den typiska “anisdoften” hos dessa svampar.

0

Irene

8 jun 2005 kl. 20:34

Jag “råkade” steka giftchampinjoner en gång när vi var på Gotland. Den doften var helt enkelt vidrig.
Risken att hitta någon av de giftiga champinjonerna i norra Dalarna är minimal, de är mer sydliga arter.

0

Bo E-son

9 jun 2005 kl. 12:42

Hoppas Susann hinner avnjuta sina champinjoner innan de blivit alldeles för gamla efter denna utdragna debatt.
Kanske frös hon in dem efter förvällningen…?

0

Susann

9 jun 2005 kl. 16:34

Ja jag har frusit in det mesta men jag har även gjort en smarrig stuvning. Tack för hjälpen allihopa!!

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone