Forum – Frågor och svar om svamp!

Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att någon fråga eller något svar är extra bra kan du rösta upp det. Förhoppningsvis stimulerar det alla att bidra med bra frågor och svar. Det hjälper också läsare att hitta de frågor och svar som vi gemensamt tycker är bra.

  1. Frågor och svar måste följa forumreglerna.
  2. Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
  3. De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är uppröstat av minst en verifierat svampkunnig medlem.
  4. Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
  5. Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
  6. Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
  7. Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
  8. Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
0 34 visningar
2 svar

Svamp

peter

kl. 10:13 –

Nån som känner igen denna svamp, trodde först det var en trattisar men den är grov och store, växer i bok skog och i södra Skåne hittade i fredags 17-11-2017

0 28 visningar
1 svar

Vad kan det vara?

Hallberg

kl. 12:09 –

Bifogad svamp växte på en sandig vägslänt, intill enar, på Boholmarna 5 km sydväst Kalmar

0 99 visningar
2 svar

Svårdefinierad Mandelriska

Robertgorosch

16 nov 2017 kl. 23:00 –

Hej, har läst följande tråd och tittat på de bilder jag tog på ett gäng svampar som jag hittade för någon månad sen. Har sen dess inte blivit klok på om dessa var mandelriskor eller rävriskor. Av att döma från era tidigare redogörelser skulle jag gissa att det är rävriskor och kanske ett par mandelriskor.

De luktade snarare bittermandel starkt än skaldjur. De blödde kraftigt vit saft från att jag skar av dem - mestadels i skivorna. De blev dock inte bruna vid tummning i skiv…mer…

0 111 visningar
3 svar

Vintersvamp

NisseJ

8 nov 2017 kl. 20:39 –

Försöker med 2 st svampar i samma inlägg.

Bilderna 1A,1B,1C: Växer på en gren av klibbal på marken ( är inte helt säker på trädslaget ). Omgivande träd är också asp, ask, björk. Hattmått 4 cm. Sporpulver vitt ( gråvitt ).

Bilderna 2A,2B,2C: Krattade gräsmattan när jag stötte på denna individ.Växer helt ensam i det frostiga gräset.Hattmått 6 cm. Är mycket sparsam med att lämna ifrån sig sporpulver men jag tycker mig ana lite vitt.

Strandalskogen och gräsmattan hör…mer…

0 411 visningar
6 svar

Hur många kända svamparter finns det i Sverige?

Rikard L

30 sep 2012 kl. 14:56

På ett ungefär?

0 50 visningar
0 svar

Vilken svamp?

Niklas

18 nov 2017 kl. 17:46 –

Hittade dessa vid en stig i blandskog. De har ingen direkt doft. Foten på svampen känns gummiaktig och går att böja utan att den går av.

0 41 visningar
0 svar

Blek ostronmussling???

Weronika S

18 nov 2017 kl. 16:20 –

Halland, november. I min rabatt som varje vår får ett nytt lager köpt täckbark.
Snedställd utan stam. Skivling. Doftar champinjon.
Vad är det för svamp?

Jag hörde nyligen denna intervju med Paul Stamets som var gäst hos Joe Rogan. Mycket intressant om än på en lite vetenskaplig nivå!

http://pca.st/DsDa

“Paul Stamets is a mycologist, author and advocate of bioremediation and medicinal fungi. Check out http://www.fungi.com/

0 261 visningar
3 svar

Grå kantarell?!

Lisa Bengtsson

23 okt 2017 kl. 21:33 –

Hittade dessa som växte bland svart trumpetsvamp. Det måste ju vara grå kantarell, eller hur? Vore kul att få bekräftat om ni oxå tycker att det är det! Det var rätt många oxå, säkert ett femtiotal svampar.Hittade dom i Knivsta kommun i gränsen mellan en äldre tallskog och en ung granskog, i en sluttning, en glänta, två myrstackar i närheten. Växte tillsammans med svart trumpetsvamp. Trodde först att dessa oxå var det men upptäckte de tydliga åsarna när jag kollade underifr…mer…

0 124 visningar
7 svar

Varför någon svamp

Jeannie

12 nov 2017 kl. 12:42 –

Vad för typ av svamp är detta ?denna svamp hittade jag i Västmanland,i blandskog

Hälsningar
Jeannie

0 313 visningar
25 svar

Är det Turkey tail

Jeannie

31 okt 2017 kl. 14:09 –

jag hittadr den I nacka utanför Stockholm. I skog med ekar och hassel. Växte under en död ek.

0 78 visningar
3 svar

Mögel på trattisarna

Katta

14 nov 2017 kl. 12:24 –

Hej, jag brukar torka trattisar i ett rum med luftavfuktare, utspridda på plåtar och fat. De brukar torka jättefort. Denna gång var svamparna mycket blöta och det tog längre tid att torka. Upptäckte att några få blivit ludna av vad jag tror är mögel. Dessa plockade jag genast bort men undrar om det är riskfritt att äta resten? Mvh Katta

0 804 visningar
7 svar

Hur gör jag med Karljohan?

Marie

7 sep 2008 kl. 14:06

Jag har lyckats hitta en hel del stora fina Karljohan idag. Det verkar finnas massor av den sorten i år. Hur rensar jag dessa guldklimpar? Ska man ta bort den där svampliknande delen under hatten? Eller går det att äta? Ska man ta bort “skinnet” på hatten?

0 556 visningar
18 svar

Vilken svamp?

Ann

24 aug 2010 kl. 18:30

En bekant till mej visad denna svampbild och undrar vilken svamp detta kan vara? Har sökt i böcker och på nätet men inte hittat något som stämmer riktigt bra.
Den växte i hennes trädgård bland blombänkar och vinbärsbuskar spridda med upp till 1 meters avstånd mellan varje individ.
Det kom ingen saft (likt riskor), köttet spröd, morotsorange under till färgen, foten ej ihålig, något maskäten, god angenäm doft, ingen smak just.

0 107 visningar
7 svar

Lundticka?

Tove

3 dec 2014 kl. 14:44

Hej!

I slutet av september i år hittade jag flera fruktkroppar av denna fina ticka (se bilder) vid foten av en gammal, hamlad ask i en igenväxande del av en beteshage i nordöstra Småland (S om Loftahammar).

Hatten var oregelbunden och hade fot, den var ljust brun och varken särskilt hård eller jättemjuk, snarare lite gummiartad. Jag har för mig att de delvis växte precis intill en gammal rot eller nedfallen gren och delvis direkt i lövförnan intill trädet (möjligen med någon…mer…

0 80 visningar
3 svar

Hjortryffel?

Tanomjit

12 nov 2017 kl. 18:06 –

Är hjortffel?
denna svamp hittade jag I Alingsås.
Mvh Tanomjit

0 1921 visningar
16 svar

Svampallergi?!

Helena i Sthlm

28 sep 2008 kl. 12:18

Om man är allergisk mot svamp, är det nödvändigtvis all svamp eller kan det vara bara vissa sorter man inte tål? Börjar till min förtvivlan tro att jag får allergiska reaktioner mot en del svamp, och då i är första hand trattkantareller misstänkta. =(
Vill inte att det ska vara sant, dom är ju så goda. Har läst lite om svampallergi, med kräkningar och magont som reaktioner, men det är inte alls så för mig. Jag får röda utslag i ansiktet och det hettar och svullnar upp, tom ...mer…

0 84 visningar
4 svar

Är detta honungsskivling?

HenrikH

11 nov 2017 kl. 23:05 –

Almstubbe i syrenhäck utanför Örebro

0 249 visningar
6 svar

Vilken svamp?

Lena Gustavsson

31 okt 2017 kl. 22:49 –

Stockholm gran/tall-skog.

0 35 visningar
0 svar

Hjortryffel?

Tanomjit

12 nov 2017 kl. 18:05 –

Är hjortffel?
denna svamp hittade jag I Alingsås.
Mvh Tanomjit

Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Kontaktlinser är praktiskt i skog och mark. Svampguiden rekommenderar www.netlens.se, de har låga priser och levererar snabbt direkt hem i brevlådan
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Bli medlem i Sveriges Mykologiska Förening
Gillar du SvampGuiden?