Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Letar och letar och tror gång på gång att det är en blodriska jag hittar… tills jag snittar skivorna och ingen eller bara vit eller genomskinlig saft kommer ut.
Hur röd ska saften vara?
Hur ymmnig är “blödningen”? kan detta variera beroende på hur torrt det är i marken?
Behöver man vänta ett tag för att den morotsröda färgen skall visa sig?
Hur känns hatten på en granblodriska?
Skulle gärna lägga in en bild på mina fynd men fattar inte hur jag ska göra när bilden väl ä...mer…
Jag tror att jag har hittat grönkremlor på tomten, bredvid hagen under björk och ek. Men Holmberg skriver att de “bleka skivorna är ofta något gaffelgrenade”. Inte en enda skiva är gaffelgrenad på mina 7 exemplar. Smaken på skivorna på de jag testade var inte skarp, men kanske en aning besk. Vad ska jag tro?
Är hyffsat ny på svampfronten och framförallt på annat än kantareller men försöker vidga mig. Hittade en hel del intressant idag och funderar på just dessa om det är Toppig Giftspindling jag plockat med mig hem eller inte, har inga planer på att äta dom utan är i rent utbildningssyfte.
hej!
har någon nåt tips på bra skog i stockholmstrakten där man kan hitta rödgul trumpetsvamp? har aldrig plockat den nån gång, vore kul att kunna lägga till den på repertoaren.
mvh erik
jag är uppväxt på kamskivling eller strimig flugsvamp, nu har jag hört att den är omreviderad, min svampbok är 10 år gammal så den litar jag inte på riktigt, kan det stämma eller kan jag fortsätta äta den i lungn och ro
Äntligen har en dröm gått i uppfyllelse.
Har provat att rensa kantareller med tryckluft.
En viss teknik behövdes för att inte göra om svampen till smulor, men när man väl fick till det fungerade det utmärkt.
Bilden är väl inte så upplysande kanske, men luftmunstycket ligger i stolen.
Någon mer som provat?
I Italien finns en underbar buljong att köpa som är gjord på Karl Johan. Det blir ju lite dyr buljong om jag bara ska åka dit för att köpa den men tänkte att det måste väl gå att göra själv.
Har googlat lite utan resultat och undrar nu om det är någon på detta eminenta forum som sitter på ett dylikt recept?