Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Undrar vad detta kan vara för svamp och om den är ätlig? Har testat att steka en bit i smör och smaken var mild och god. Är inte 100% säker på vad det är för svamp. Har inte gjort någon sporprov på svampen.
Hur länge kan man bevara torkad svamp
Britt
Jg har fått för mig att det inte finns några giftiga soppar i Sverige. Stämmer detta?
Att det finns soppar som är mindre goda, eller rent av riktigt läskiga, det vet jag, men finns det några giftiga rackare?
Tack!
Sofia
Jan!
Rostsvampen heter Chrysomyxa woroninii.
Kallas även bl a mjölkomlor el granbär. Är ätlig och smakar mannagryn.
Jag fick tipset, kunde det inte själv.
Hej!
Plockade några av dessa svampar som jag aldrig sett förut. De är ungefär stora som ett ägg och när man delar dem doftar de starkt. Innehållet är i stort sett svart.
Svampen är plockad i bokskog utanför Perstorp.
Så här skriver Sigvard Svensson, ordförande i Skånes Mykologiska:
Jag är ganska säker på att det handlar om stenticka(Polyporus tuberaster). Den närmaste förväxlingsmöjligheten är små fruktkroppar av fjällticka, men den är slät i hattkanten, din är luddig och fjälltickan har dessutom åtminstonde en liten svart strumpa på foten (ibland svårt att se) medan din är helt utan svart. Klumptickan är normalt mycket mer oformlig, har inga fjäll på hatten och dessutom porer som sn…mer…
Har fått en förfrågan att sälja svamp till en person som behöver mycket.
Frågan är:
Vad kan man ta betalt för rensade förvällda frysta kantareller per kg? Trattkantareller orensade respektive rensade och förvällda per kg.
Bara en undran om någon har koll.
Personen behöver svampen i slutet av oktober till en stor fest.