Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hej alla! Första gången jag går in här för den här säsongen.
Vi har nu flyttat till Lötkärr i Vendelsö/Haninge och har därmed hamnat betydlig närmare både Nackareservatet och Tyresta.
Undrar därför om vilka ställen som är bra för svampplockning där. För Tyresta, är det bra vid “huvudentrén” som man kommer till genom Ramsdalen, eller är det bättre från Tyresöhållet eller kanske nere vid Åva gård och Stensjön?
Vi var vid Åva i lördags och såg en enda ynklig lite…mer…
hej på er!
hur är det med stensopp/karl-johan, återkommer dom på samma växtplatser år efter år?
vore tacksam för svar.
Skulle rensa kantareller idag som jag fått,men blev lite chockad när det kryllade av fästingar i påsen och på svampen. På vissa kantareller satt det säkert 10 stycken fästingar! Samt ett hundratal i en liten plastpåse!
Ja, det var fästingar det var det ingen tvekan om. De gick inte att klämma sönder. Äckligt! Någon som varit med om detta? Kan det vara för att det finns ganska mycket rådjur i området där de plockats eller är det bara så otroligt mycket fästingar i år?
Stockholm, Bromma, 13 stycken karljohanssvampar i olika storlekar på 1 kvm. De flesta superfina.
Är detta ostronmusslingar? De doftar i alla fall som den bleka odlade varianten man köper i affären.
Hittade dessa idag och är lite fundersam på om det kan vara Rimskivling eftersom det ska vara ring på. Men på den ena ser det ju ut att ha varit en ring fast det mesta trillat av.
Var ute en sväng och hittade mängder med soppar. Strävsopp hade jag kunnat plocka hinkvis men jag tog bara de mindre som såg fina ut. Även fyra karl-johan, en liten, liten smörsopp, några kantareller. Något som kanske kunde vara sandsoppar(?) och ett gäng kremlor som jag aldrig kan identifiera men som är kul att plocka. Trevligt i skogen iaf =)
Hej
Gjorde ett besök i myrkanten i min jakt på Gulkremla(fann några ochså).
Hittade även denna Spindling (Telamonia?) växande mitt bland Sphagnum-tuvorna.
Kameran sätter dock sina begränsningar(försökt filtrera bort rött).
Klart violett fot. Doft svag.
Går det säga nåt om denna svamp trots bildkvaliten?
... på rönnpinne på marken i vårmussegranskogskanten.
En frk var konsolformad, 4 av 5 resupinata.
Eller är det A.romellii?
Nån som vågar veta eller tro?
Första serien i kvällsdunklet, andra inomhus.
Nu har det fullkommligt exploderat i skogarna här. I dag hittade jag blek och rödgul taggsvamp, Rimmskivling, En del soppar och kremlor fanns det hur mycket som hellst av. (Fanns ju förståss även många andra oätliga svampar).
Kermlorna är jag väldigt osäker på. De är ju milda så jag antar att de går att äta, men det skulle ju vara kul att någon gång lära sig att skilja på de.
Tyvärr så har jag än inte blivit vän med min kamera, men jag bifogar några bilder i hopp om att n…mer…