Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Såg på Västkuststiftelsens hemsida att det är guidad vandring i Verle Gammelskog Ale på söndag den 2 maj kl 10.
Lillhacke trummade trevligt i åravinen, vårens väldoftande violer visade upp sig och årets första lövsångare underhöll i Hässlet, där det var full fart på flugtrafiken till och från grannflugplatsen Hästhagen.
Jourhavande Trollhand, på den enda hittills funna infekterade hasseln, såg alltfort pigg ut.
Serie 1.
idag på lokal som vi en tid hoppats på. Bara c 100 m från det granbaserade sotägget från förra sommaren som Uno E för sent var lite intresserad av och ungefär lika långt från trollskägg m.m.
Hunden och jag letade målmedvetet några timmar och det gav resultat! Intill den stora, centrala granen finns den enda vi hittade. Tyvärr blev bombmurklan så skakis att närbilden blev usel, men intill fanns några kottehättor som höll sig lugna;)
En sammanfattning av resultaten i nya rödlistan 2010 finns här:
http://www.artdata.slu.se/rodlista/resultat2010.asp
Svampavsnittet finns att hämta som PDF på:
http://www.artdata.slu.se/rodlista/filer/Rodlista2010-svampar.pdf
Det finns också ett nytt sökverktyg för de rödlistade arterna:
http://snotra.artdata.slu.se/artfakta
Tyvärr är Artfaktabladen inte helt uppdaterade, och de tillkommande svamparterna saknar ännu Artfaktablad. Det finns dock texter som kort beskriver arternas eko…mer…
Hej:)
Jag vill leta Toppmurklor men vet inte riktigt vart jag ska söka…
Bor i Mjölby men plockar även i Stockholmsområdet… Vad är det som toppmurklor tycker om för växtplatser. Tidigare har jag plockat stenmurklor men ´det var väldigt länge sedan och i kalkrik mark. Nu känner jag inte för att plocka dem längre…såvida jag inte skulle sälja dem…men känns för giftigt.
undrar också över vårmusseron…de har ju några förväxlingssvampar men hur lätt är det att veta…mer…
“Rödlistan” släpps imorgon i bokform ( 290:-), någon som kan säga lite om innehållet . Tar den upp svampar, växter, fiskar och ???
Så är jag hemma efter mötet med kyrkan och skogvaktarkvinnan som jämför skog med morotsland.
Jag är tvärförbannad och har huvudvärk.
Pga vissa uttalanden från dem så vill ni veta vad som hände maila mej gärna på helena@skogsraets.se
Mycket ska man höra innan öronen trillar av…........
Nu har jag äntligen hittat de röda.Inte där jag letade, utan de var på ett ställe där “natursvinen” kastar det de inte orkar köra till
sopstationen med.
Sippskålar hittade jag förra året några stycken. I år går det inte att undvika dem, de är överallt.
T.o.m på tomten.
De på bild 3 har varit uppe på guiden men mitt minne är svagt.
Det var bukett….. nå´t.
Kan någon påminna mig
Alltså stenmurklor.
Efter fyra dagars sökande fann vi den vanliga i en liten grupp, vari ett ex var fullvuxet och vackert.
Jag tog upp ett skadat ex och förde det till näsan.
Rena Madeleinekakeeffekten, 60-talet åter då man plockade stenmurklor i stora kassar. Kraftig, härligt aromatisk doft, omisskännlig. Hur var det med Härnömurklorna, luktade de? Jag behöver inte fördjupa mig i det eftersom jag hittade en blek bara 100 m från de vanliga. Mycket svag lukt, och inte särskilt a…mer…