Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
De stora pipklubborna växer just nu under nästan varenda björk. Men denna jag såg idag var nog den största hitills! När jag kom in såg jag i svampboken att de kunde bli ända upp till 30 cm men det måste vara ovanligt? Denna var 22 cm.
Sen två bilder på något som jag inte blir klok på vad det kan vara. Växte under gran men lövträd i närheten. (björk o lönn)
Någon som vet?
I morse ramlade ett mail in från en bekant om jordstjärnor vid garaget. Vi åkte till Sunnersta och fann dessa 3 på en grusgång intill en gles Chamaecyparis-“häck”. På annan plats (åssluttning, naturtomt, tall, ek, björk, hassel m.m.) fanns ett yngre ex och minst ett 25-tal fjolåringar! De 3 större fruktkropparna som synes mycket olika! Den största c. 7-8 cm. Kan jag få hjälp med identifiering?
Satt och surfade lite bland Guidens länkar och hittade då detta:
http://goliatmusseron.blogspot.com/2009/10/extremt-dyr-matsutake.html
Är det någon som vet var man kan köpa torkade streckmusseroner?
Hej
Dessa växte på gammal hamlad sälg.
Vill ha denna till phellinus igniarius var. trivialis. Är det ens en art? Den fanns inte med på artportalen , men det kanske inte säger så mycket ? :)
Mitt purpurskinn väzer på björkstubbar i tomtgränsen, där har inte kommit upp något sly, kanske kan det bero på vad som framkommit i denna forskning eller?
http://images.google.se/imgres?imgurl=http://www.helsinki.fi/tiedeuutiset/images/teksti_vko36.jpg&imgrefurl=http://www.helsinki.fi/forskning/nyheter/2009/vk36.htm&usg=__enzX05Yzoz5TGn8KoHZbSZgbI3U=&h=250&w=349&sz=66&hl=sv&start=3&um=1&tbnid=ygUaacSdIt03LM:&tbnh=86&tbnw=120&prev=/images%3Fq%3Dpurpurskinn%26hl%3Dsv%26rlz%3D1R2GGLL_sv%26s...mer…
Jag ser åtminstone tre arter, bl.a. en gul skålsvamp.
Vilka kan det vara?
Hej Norma !
Läste du mitt svar?
Känner du trakterna vid Furestaden. Tror du vi hittar någon svamp där eller ?
Häromdagen, på en rysk restaurang i Tallin, serverades jag några små delikata svampar (skivlingar) i såsen. Jag kunde inte lista ut vilka svampar det var och dumt nog frågade jag inte köket. De var mindre än nejlikbroskskivling och ibland pytte-pytte små. Hatten slät, välvd och nötbrun. Foten var blekare. De små söta svamparna hade behållit sin form och konsistens, (något åt vaxskivlinhållet) genom tillagningen.
Någon som vet?
Bredd 10cm, höjd7cm, hatten är brunviolett mer violett i kanterna den äldre är mer brun och endast svagt violett, skivorna gråvioletta i kanten annars mer gulgrå, mörkbruna på den äldre, foten klubblik bruna fläckar vid tumning något rotlikt förlängd, köttet vitt, lukt svagt jordaktig,
lutreaktion ger mörkbrun nästan svart reaktion på hatten o foten, svagt gul i köttet, björk hassel,
ek, boksly och tall fanns nära.