Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
När jag läste svaret på frågan om:sopp-ätlig (14-06-25) så svarar Irene A att det inträffat förgiftningsfall med tegelsoppar. Är det någon som vet hur förgiftningen gav sej till känna? Blev det skador? Jag har tidigare hört att alla strävsoppar betraktas som ätliga,bör det omvärderas?
Uppland, naturreservat. Ek/hassel på fyndplatsen. Reservatet finns just pga gamla ekar. Fått bleksopp som svar i facebookgrupp, känns inte helt som det stämmer.
Plats: Småland, gräsmatta, vid lövträd
Lukt: behaglig, de äldre luktar mer champinjon
Smak: ganska mild (smakat väldigt lite)
Hatt: torr, vit med lite beige bruna fjäll, laxrosa skivor på undersidan som idag blivit beige. De äldre som jag ej plockade har mörka nästan svarta skivor.
Gulnar lite vid skrapning.
Fot: 1 ½ cm I diameter, ingen strumpa
Var ute i skogen igår och fick syn på dessa, vilka jag inte kan påminna mig ha sett tidigare och som jag inte kunnat artbestämma. Svamparna ifråga är ungefär 6 - 8 cm i diameter och har inte någon särpräglad doft. De är relativt hårda (åt trähållet) och med taggar undertill. De tycks växa på en trädrot under mossan. De återfanns i Västra Götaland, mellan Borås och Bollebygd i en gles granplantering med mossbevuxen mark. Jordmån är sannolikt järnhaltig sandjord och morän…mer…
Hej, är rätt så ny inom området svampar. Min fråga är om man ska koka en aspsopp innan man torkar den och sedan vid tillredning koka den separat, slänga spat och sen lägga ner den i en gryta för att inte råka få i sig gift vid eventuell förväxling med en tegelsopp
Var ute o plockade kantareller på mitt ställe i Västmanland förra helgen. Det blev ca 900 gr så inte jättemycket. Fanns 2 ställen med lite mer svamp, som på bilden. Frågan är hur snabbt det växer upp nya?
Förra året var jag på plats för sent, då var det massor av hand-stora svarta ruttna svampar, funderar på om det kan komma lika många i år igen, isf borde de vara på G att komma upp nu. Speciellt med allt regn vi fått.
Är slutet av augusti för tidigt att ge sig ut på samm…mer…
Dropparna finns på rörlagret. Däremot verkar hattarna lite väl bleka, men det kanske beror på åldern. Det är mörkare mot mitten på samtliga hattar. Inte mycket till tallar i närheten utan de växte i gräsmatta intill skog dominerad av lövträd. Kanske fanns det några enstaka tallar men inte i svamparnas direkta närhet.