Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Ett ”modestum”-rykte säger att vad som nu kallas glaucopus egentligen är scabrosus, medan våra ”modestum” är den riktiga glaucopus, beskriven just från mina svampmarker.
Den som lever får se, men det låter ju inte alldeles heltokigt… Årets ”modestum” från min lokal kommer jag att högtidligen donera till riksmuseet.
I tisdags kväll såg den ut ungefär så här i blixtskenet!
Just nu finns det en mångfald av giftiga svampar, till skillnad mot på försommaren.
Nu till min fråga: Kan man göra avkok av någon/några arter för insektsbekämpning, t.ex bladlöss, rapsbaggar m.m. och spara detta ett drygt halvår tills det är dags att dräpa smådjävlarna. Enligt min mening bör något svamp gift lämpa sig för detta ändamål.
Tacksam för råd och tips.
kan inte hitta något recept på mandelriskan på receptsidan.Var hittar jag det annars
Hej!
Detta är förmodligen en fånig idé men jag chansar ändå ;-) Jag hittar drösvis med trattkantareller och tänkte att det kanske inte är lika god tillgång överallt? Däremot har jag bara hittat typ 10 st svart trumpetsvamp. Nu till min tanke - finns det någon som hittat massor med svart trumpet men för lite trattisar och skulle kunna tänka sig att byta lite svampar..? Hoppas jag inte alldeles gör bort mig nu, det kanske är lika gott om trattisar överallt…
Trodde det var en smörsopp men ljusare. Fastare i köttet, ring, lite “sprickig” i hattens ytterkant…Vilken sopp kan det vara?
Jag har funnit ett exemplar av den, som jag förstår, ganska ovanliga arten Blomkålsvamp. Den väger ca:1kg och är i gott skick. Den lär dock bli lite besvärlig att rensa. Men det är väl som vanligt att man får göra det själv om man vill få det gjort. Hur som helst så är jag mycket nöjd med mitt fynd.
jag ser att det finns en tråd här vad gäller älgflugor o äckelpäckel men de har inte besvärat mig, peppar peppar men vad ska man ha mot fästingarna något medel som inte är alltför giftigt, finns det något bra? Det känns inte så bra med det giftiga på apoteket, men vitlöken hjälper inte heller, någon som vet o jag skulle bli så glad?
hjälp. hur rensar man bäst ca. 200 små klibbiga smörsoppar, fulla med barr o annat, slarvigt plockade…...
Jag hittar rätt ofta en svamp i gräsmark som t.ex. parkområde och vägkant. Den är brun (mörk valnöt), köttig (gult kött), stor som en handflata eller hel hand insvängd kant på hatten, som är svängd inåt mot mitten (grop). Den har skivor utan tydlig avgränsad markering mot foten (som gul kantarell). Den doftar gott, är inte besk. Jag har vågat blanda in den i stuvning någon gång utan att bli sjuk. Jag skulle vilja veta vad den heter. Jag hittar den inte i svampboken.
Margareta
Här har ni o bita i. Vore riktigt kul att få veta vad dessa kan vara ???
Tack på förhand.
http://nuolja.se/svamp_id/svamp090916/svamp090916.htm
//Benny
Läste en artickel i ortstidningen idag. Där står att läsa att vi har 10000 svamparter i landet, varav 30-50 är ätliga. Hoppsan, nu har nog flera av oss ätit oätliga arter. Kastade en snabb blick i svampboken räknade men tröttnade vid 117.
Har någon ungefärlig uppgift på hur många ätliga vi har?
Där står åxå att kremlor och riskor känner man igen genom att de går att smula. Alla andra svampar är trådiga.???
Detta reportage är gjort vid en svampkurs med ledare (ej konsulent…mer…