Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
hade poppat upp såg jag i gårkväll, men jag vill gärna få hjälp med att artbestämma dem.
De små röd/gula, dryga cm vad heter de ?
Och en grön vaxing med turkost på foten ( aldrig sett tidigare ) vad kan det vara?
Sist en brun svamp som kanske inte är vaxing utan någon navling?
Tänk om någon kunde ge mig svar på spörsmålen !
Hej govänner
Jag pluggar just nu i Övertorneå. Hemma i Uppsala har jag örnkoll på vad jag kan hitta och när, men här uppe är jag helt strandad.
Finns det någon här som har koll på vilka svampar som trivs här och när jag kan räkna med att de visar sig.
Hittade idag en halvcirkel med kantarellgula små skivlingar i min gräsmatta intill ett syrenträd. Till det yttre påminner de om nejlikbroskskivling men de är betydligt skörare. Dessa har aldrig tidigare funnits här och jag har aldrig någonsin tidigare sett denna art.
Någon som vet?
Hej! Jag är normalt bara kantarellplockare men tänkte ta och prova på att ta med lite olika soppar hem nu för att äta. tex k-j har ni några förslag på vilka och vad man ska se upp med så man inte får med sig nån oätlig? Vad ska jag tänka på?
Hoppas på många svar.
Sprängtickans år iår, har hittat en “egen” spränticka med färsk fruktkropp. Nedtill vid foten av trädet nästan lika blåsimmrande som det tidigare fyndet av Bengt Sättlin, men mera upp efter stammen går fruktkroppen i brunt. Fruktkroppen började vid markplan och följde stammen till dess slut. Björken var bara ca 10 cm tjock och stammens längd ca 5 meter.
Jag tog en tur till Drottningholms slottspark idag. Svamparna är verkligen på gång, men det märks att det är många som går och plockar finluden stensopp och bleka kantareller här.
Parkdelen närmast parkeringen vid Kina slott är en av de mest intressanta ur svampsynpunkt, men tyvärr klipper de gräset lite för ofta på vissa ytor (och andra ytor för sällan!).
Av bleknande kamskivling (Amanita lividopallescens) fanns det över 50 fina fruktkroppar i olika stadier kl 10 i förmidd…mer…
Tycker att det är svårt att artbestämma genom böcker och dyl. och blir så osäker trots att jag egentligen är säker, så det jag behöver är experter som lär ut allt jag behöver veta.Så är det någon som vet någonting om diverse kurser vore jag tacksam!!
besökte Hörningsholm N,Mörkö Södertälje i dag, tillsammans med reporter från länstidningen, hittad en liten saffransticka på en ny ek,2 nya fynd av tungticka, en gammal förstörd svamp, samt en somo just börjar växa ut, dessuton så fanns Tårtickam på blats, en mycker ung Oxtungssvamp som var snigelätet såg kul ut.
åkte sedan ner till Tullgarnsområdet, och visst skötte sig Kärntickan och var på plats , men den satt så illa till att den inte var fotogen,(ej bild) skall ta m…mer…
Jag är dåligt på skivlingar finns non bok för art för art. Tacksam för tipsset.