Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hej
Har, vad jag tror är, pokalmurkla växande i träsgården. Vår unghund visar stort intresse och vill äta av dem. Är de giftiga för honom.
Under tidig kväll satte jag på TVn och hamnade på kanal 23, Godare - mitt i ett av mina gamla favoritsvampmatprogram,”Two greedy Italians” med Antonio Carluccio (död) och Gennaro Contaldo. Dagens avsnitt handlade inte om svamp, iaf inte den senare halvan som jag fick se. Det är dock inte omöjligt att kommande avsnitt innehåller – om jag minns rätt - en del om svamp. Man beskrev avsnittet som ”Säsong 1, del 1 av 4 – lovande! Tittande rekommenderas!
På torpet, norra Uppland byn Berkinge ca 6 km norr om Forsmark, har vi även denna vår/försommar fått massor av denna svamp på vår tomt. Tomten ligger insprängd mellan grannens hagar. Svampen växer i gräset vid äppelträden, vinbärsbuskar och gräset vid kompost/ trädgårdsland. Doften svag av blött mjöl, stirlek på hatt mellan 4- 7 cm. Kan det vara vårmusseron eller den giftiga bolmörtsskivling?
Någon som kan uttala sig om denna?
Växer i Bohuslän på vår gamla huggkubbe av ek. Detta ex är stort som en handflata, men tidigare under våren har det poppat upp ett antal betydligt mindre, lite nu och då. Hela svampen är homogen, som en liten kudde, med silkesskimrande skinn och sitter liksom fastklibbad på stubben, det går att lirka loss den. Innehållet dryper av fukt och är både fast och geléartat på samma gång. Efter en kort tid övergår hela svampen i en annan fas, den bli…mer…
Hittade en stor orange ensamstående svamp. Något större men lik en mänsklig hjärna. Den
kändes “plastig” när jag rörde den. växtplatsen är uppe i Västerbottens inland, på en tallhed.
Jag har tittat på bilder av Blomkålssvamp men färgen stämmer dåligt, annars är den ganska lik.
Falkenberg, Halland. Hittade dessa i högt gräs just utanför en tallskog. En del i små täta ringa, andra tätt intill en kompis. Täta skivor, vitt kött och ljus hatt med lätt inkrullad hatt. Storleken är väl 6–10 cm, foten kraftig och lite böjd i slutet. Fräsch doft med lite skärpa, kan inte säga att den påminner om rågmjöl eftersom mjölet har så svag doft.
Svampen hittad i en pallkrage(!). Grävde runt i pallkragen och hittade en massa rottrådar, mycel, och också en vit klotrund boll, såg ut som en golfboll samt en mindre boll med en bit mycel. Bollarna har en god svamplukt. Tomten ligger på Åland i inre skärgården. På tomten finns mycket hassel, ask och enstaka inplanterad ek.
.