Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Den här svampen växer i min gräsmatta nu i maj i Linköping, Östergötland. Det är lera med en del kompostmaterial i jorden (valsade grenar). Foten är ihålig, lite trådig. Ingen ring.
Fot och skivorna är ljust gula, men mörknar när den har legat en stund och även på de större exemplaren. Det ser även ut som om den har resterna av en gråaktig hinna precis vid kanten av hatten.
Hej!
Det växer ganska gott om en vit svamp på strandängarna här. Jag bor i Stockholmstrakten. Den ser exakt ut som vårmusseron i svampboken och växer på samma sätt (häxringar). Innan jag plockar en kasse vill jag veta om det finns någon risk för förväxling med någon farlig svamp. Det är de enda svampar jag har sett så här års, men jag är osäker eftersom svampboken säger att vårmusseronen är sällsynt så här långt norrut.
Hej,
På tomten har det nyligen kommit svampar som jag undrar om det är toppmurklor. Jag har ingen svampvana alls och har läst mig till att det kan vara toppmurkla men att man inte vill blanda ihop med stenmurkla som är giftig. Hur pass säker kan jag vara på att de svampar jag har hittat är toppmurklor?
Mvh
Sanna
Läste inlägget av Bo Reyer angående försäljningspriser på stenmurklor.
På vilken planet bor du Bo? 3000.- - 4000:- spänn/kg för torkade stenmurklor. Jag kan köper murklor för 560:-/kg plus moms hos ICA Meny,
Grönsakshallen Sorunda och Martin Olsson Restauranggrossisten. Kom ner på jorden och låt bli att ge råd om saker du inte verka ha den blekaste om.
Köksmästare
Hej, Har hittad konstigt påväxt nära huset, vad är detta ? Vad göra ?
Är 15 centimeter lång och 3-4 centimeter bred . Kanske trollsmör ?
Tack och hälsningar Katarina
Jag har gjort en lista över tickor på asp också.
Det kanske kan vara en liten hjälp att veta vilka arter som är vanligast förekommande på ett träd om man vet trädslaget?
1. aspticka
2. zonticka
3. rävticka
4. barkticka
5. hjortticka
6. platticka
7. blek blåticka
8. borstticka
9. veckticka
10. stor aspticka
11. svedticka
12. ockraporing
13. hartsticka
14. björkmussling
15. klyvporing
Några av arterna har förmodligen hamnat högre upp i listan på grund av att de är signalarter oc…mer…
Hej! Jag hittade denna på en lind utanför Vingåker i Södermanland. Den är hård, ca 7-8 cm bred, och växer ca 10 m upp på en sidostam, vid grenkragen på en tidigare släppt gren. Den står som vårdträd, någorlunda för sig själv. I närheten växer ek, asp, björk, al, krikon, äpple, hägg, syrén, olvon, brakved, rönn mm.
Hej i Hälsingland och bredvid en bäck i granskog på låga av Gran hittade nått intressant som skymtades en bit bort, fick vända på lågan.kan inte artbestämma på egen hand och komma till säker art . Nyfiken. Ni som är riktigt säkra på dessa, tror ni att ni har en susning om detta utifrån bilderna och information. ämfört med bl a citronticka (går den på Gran?), Gräddticka, Gräddporing… men kommer inte långt