Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hittade massor av knappnålsstora trattkantareller i lördags. När är det dags att skörda? Nån som vet? (Beror väl på hur regnet faller, kan jag gissa, men ungefär ...)
Jag har nu för första gången införskaffat mig mina första två svampböcker :-)
En stor att ha hemma och en liten att ha med till skogen.
Den stora är “Svampar - plockning och artbestämning” av Lohmeyer och Künkele.
Den lilla är “Svampar” Bonniers Naturguider, av Shelley Evans och Geoffrey Kibby.
Men nu har jag suttit och njutit av bilder och beskrivningar men blev konfunderad på två ställen.
Dels så står det i den lilla att “rödfotad läderkremla” är en god matsvamp. Men i…mer…
Jag tror jag hittat en koralltaggsvamp i en stor levande lönn med en länsgående spricka i stammen. Är den sällsynt i Södermanland? Hur aggressiv är den gällande röta i träd?
Hej!
Jag körde i helgen några mil norrut, till Söderåsens skogar. Jag strövade runt vid Konga och Kågeröd. Men döm om min förvåning, jag hittade nästan ingenting! Min närmsta skog är Vombs fure, där är jag ofta, och kommer alltid hem med rejält med svamp, och jag var mycket förväntansfull inför Söderåsen, men tji fick jag! Har det kommit mindre regn på Söderåsen kanske? Nån som har ett tips om bra ställe i Kongatrakten? ;-)
Hej!
Tack alla som “peppade” mig med olika förslag om skogen där violgubben växer.
Skogsstyrelsen åkte ut med markägare köpare av skogen och mig,växtplatsen kommer att skyddas men tyvärr kommer resterande skog att tas ner.
Däremot så ska det försökas att få ett biotopskydd i samma område att utökas,där växer också violgubbe,ramarior,taggsvampar och mycket annat sällsynt,det är en ängsgranskog och det är grönsten i marken!
Tack än en gång!
Måste bara få stillat min nyfikenhet.
Hur långt söderut har ni plockat den återkommande varje år?
Tror nog inte att jag lär springa på den här nere i mina trakter i alla fall… Tyvärr.
Växer på mycket gammal ängs eller betesmark omgärdat av tall, gran och asp.
Finns ganska rikligt på något som verkar vara väldigt gammal ängs eller odlingsmark, omgärdad av skog (gran, tall, asp).
är rätt säker på att det är den jag hittat men är nojig och vill inte hamna i på nästa tidningslöp om svampförgiftade människor
doftar GOTT
köttet är riktigt fast,och inte angripet foten fjällig och på unga ex sitter ringen fast i hatthuden
växer under en poppel mitt i centrala rinkeby,ca 500 m från närmaste väg
de största var runt 20 cm,dock mer breda än höga :)
Finns det ngn möjlighet att plugga mykologi etc. i växjö, eller var utbildar man sig? Ni som är “verifierat svampkunniga”, vad har ni för utbildning för att få den “titeln”?
Det var andra gången jag hittade den här, för mig ovanliga strävsopp.
I närheten växer fläcksopp och närmaste träden omkring är björk.
Kan det vara någon variant av blek björksoop eller kärrsopp?
Svampen var mycket blöt så det tog tid att den fick mörka (bruna) fläckar på rörlagret efter tumningen,detsamma gäller foten vid snitt.
Det syns inte på bilden men den hade blågröna fläckar mot basen av foten.
bland det värsta jag sett i skogen med förenderlig tofsskivling på stubbarna!! flera hundra kilo säkert på ett nytt hygge på stubbarna. är den värd att plocka som matsvamp?eller ska jag hålla mig till gulingarna tro?