Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Ibland blir min Karl Johan lite ” slemmig” när jag steker den.
Har hört någon rekomendera att snabbt koka upp den innan den steks.
Har någon erfarenhet av detta?
Hej, jag har hittat panterflugsvamp och röd flugsvamp i vår trädgård. Vi som tyckte vi hade en så barnsäker trädgård… Vad ska jag göra för att få bort dem, så de inte kommer nästa år?
Mycket tacksam för hjälp. - Sara
Missade att du hade en fråga på min champinjontråd av den 21 aug.
Jag prövade ett antal av champinjonerna under varje träd och de uppvisade samma “symtom”: rätt kantiga hattar, ingen vidare doft, knallgula i fotbasen när jag skar upp dem, och de blev gulfläckade direkt när jag skrapade på hatten och det gula försvann sedan. Så jag kunde inte få det till annat än giftchampinjoner hur gärna jag än skulle ha velat att det varit något läckert.
Vad är detta för svampar?
Tog kortet idag i Malsjö, 4,5mil norr om Karlstad.
Nån sopp.
Hittades i blandad tall/lövskog
10-12 cm i diameter på hatten.
Ljusbrun hatt med nån slags när över hela hatten.
Gult kött
Bruna rör
Jag hittar inte det jag söker. Allt verkar vara raderat från 2007…
Hej är det någon som kan rekomendera en bra svampkurs i Umeå? Plockar bara kantareller och soppar.. Vill lära mig mera..
Apropå den olycksaliga förväxlingen mellan Halmslidskivling (Volvariella volvacea)och Lömsk flugsvamp. Nedan ett utdrag ur “Mushrooms poisons and panaceas” av Denis R. Benjamin (1995). “In the fall of 1989, a Portland family of Korean immigrants drove to the Columbia River gorge to pick chestnuts from a grove known to members of the Asian community. While gathering chestnuts in the county park, they found mushrooms resembling paddy straw mushrooms, Volvariella volvacea, which are sold commer…mer…
Hej! Är det någon som kan hjälpa oss att bestämma vad detta är för två olika soppar. De till vänster vid ettan på bilden har rosaaktiga rör och då vet vi att det inte är någon bra matsvamp. De till höger trodde vi att det ev. kunde vara björksopp men det stämde inte riktigt med bilder vi fann på nätet. På samma ställe hittade vi brunsopp och Karl Johan och även om de är lika så skiljer dessa sig från dem. Svamparna är plockade i närheten av Sjöbo i Skåne.
Jag hittade en mängd fårticka idag och mitt i min korg låg en som blev citronfärgad när jag skar upp den. Kan det vara (Albatrellus citrinus Ryman)?