Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Senaste veckan har jag sett trattkantareller till försäljning hos ICA, COOP-Forum och hos SPAR i Malmöregionen. Hos samtliga anger man att de är svenska. Varifrån????
Priset:299Kr/Kg
Svamp 1 Toppmurkla: Säker tvåa.
Svamp 2 Flugsvamp: Måste helgarderas.
Svamp 3 Kantarell: Halvgradering krävs.
Svamp 4 Smörsopp: Säker etta.
Svamp 5-13 Övriga svampar: Osäkra.
Satsa även på jokernummer som slutar på skivling !
Bryn smöret i pannan, det ska “prata”. Vid för låga temperaturer suger svampen mer. Lägg sedan svampen på hushållspapper eller pommes frites papper så att överskottsfettet sugs upp. Laga till svampen som vanligt. De som vill kan använda en neutral (=luktlös o smaklös) olja, lägg då i pyttelite smör eller margarin för att hitta rätt temperatur.
Hej på er alla svampvänner. Jag vill bara önska er en riktigt God Jul och Gott Nytt Svampår. Måtte nästa höst bli bättre än i år.
Hej är det någon som hittar någon ätbar svamp i Skåne. Har letat på alla “säkra” ställe och inte en svamp.
Jag har samlat på mig en hel del svampfoton på dia sedan slutet av 80-talet. De ligger ju bara och samlar damm… Funderar nu på att skaffa en diascanner, när priserna äntligen har blivit acceptabla, för att katalogisera bilderna och hoppas ev. kunna lägga upp de bästa och intressantaste på en hemsida under vintern.
Har sett en scanner med upplösningen 2820 dpi, det borde väl vara fullt tillräckligt för ändamålet?
Har också tänkt på att om jag köper en diascanner - vad ska j…mer…
Hej !
Har en hund som nosar runt och gräver i skogen och såg i dag var det var..
Det är ett skal på ca 2-3 mm ljus brunt, matt till ytan. Inne där var det en svart packad pulvermassa. Han gräver upp dom , äter dom med god aptit och letar vidare helt självmant. Är det någon som vet vad detta är , kan det vara tryffel?? Och i så fall vilken sort, är det någon som vet vart man kan få mer information .
Hälsningar
Malin
Igår när jag var ute i skogen hittade jag bitterskivling och en annan svamp som också växte vi roten på ett träd. Vet tyvärr inte vilket. När vi tog i svampen blev våra händer svarta av sporer. Hatten är ung 2 cm, i väta svartbrun under torkning inne gradvis ljusnande från mitten för att till slut bli ljust gråvit, strimmig lite trasig kant fortfarande brunsvart allra ytterst. Skivorna brunsvarta hela tiden, sporer likaså. Foten smal ca 5 mm och ca 5-7 cm lång gulbrun lite kroki…mer…
o på det viset få veta vad svampen heter jag plockade idag
020802
Idag när min dotter och jag var i skogen för att plocka svamp fann vi mitt bland alla vanliga kantareller några vita kantareller. Är det vanligt med vita kantareller? Jag har plockat svamp i många år men aldrig sett några vita kantareller förut.
Jag har ej kunnat identifiera denna skivling:
Hatt, 6 cm, ljus med gulbruna fjäll
Fot, 4 cm, också fjällig
Skivor, kraftigt nedlöpande och ljusa
Kan någon hjälpa?
Kan man i en svamppaj helt enkelt byta ut kantareller mot Karl-Johan och följa receptet? Jag fick inte tag i kantareller idag.
Hej,
Hur får man svampsporer att gro och bilda mycel? Tex champinjonsporer, kan man få sporer att gro i jord eller skall man göra det i agarplattor med lämpligt medium?
Är det någon som har torkade färgsvampar hemma som bara ligger och dammar. Jag köper men bara de allra bästa och inte för dyrt.
Är det någon som vet om man kan man frysa in svamp (Kantareller, Karl Johan) utan att först förvälla.
HJÄLP!!!
Tipsa mig var jag kan hitta FROSTVAXING i Stockholmstrakten.
Behöver ca 10 svampar för tillagning och fotografering av en maträtt. Snarast!
Finns det någon som har torkad tallgråticka att sälja. Jag tror den blir mycket svår att finna här nere västergötland.