Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Jag försöker lära mig plocka riskor, men är osäker pÃ¥ om detta är pepparriska. Att det är riskor är helt säkert. Det kommer vit saft när man bryter dem. De har den lilla toppiga grejen i mitten, som lär vara typisk för pepparirska, och jag läste här att “metallicskimret” pÃ¥ hatten är typisk, och den finns. Det jag inte tycker stämmer är foten. Det är ljusare fötter än pÃ¥ de flesta bilder.
Jag plockade dem i tallskog uppe på en ås utanför Helsingfors.
Bildkvaliteten ble…mer…
Hittade till min glädje Svart Trumpetsvamp idag, vilket jag inte plockat pÃ¥ länge. Men när jag kom hem blev jag tveksam, är det kanske grÃ¥ kantarell? I alla fall de äldre exemplaren har ju en del Ã¥sar… Tacksam för hjälp! Vill inte plocka de grÃ¥ kantarellerna, men det är ju synd att missa trumpeter. Plockad i norra Östergötland.
I vÃ¥rt potatisland (späckat med hästgödsel) hittade jag ett gäng svampar. Är ingen duktig svampletare o vÃ¥gar inte riktigt mig pÃ¥ de vita svamparna. Men den här tycker jag verkligen stämmer in pÃ¥ beskrivningen av champinjon. Luktar ljuvligt av mandelkubb som nyplockade o efter tvÃ¥ dagar inne börjar nu doften övergÃ¥ Ã¥t anishÃ¥llet. Köttet vitt, skivorna beigerosa. Mörknar/gulnar inte vid tryck eller när man skär i den (efter ett dygn inne i delat tillstÃ¥nd börjar den dock mÃ...mer…
Är det här brokkremla ? Med lind i parkmiljö på lerjord
Vissa hattar är lite gröna medan andra har mer röd nyans.
Jag hittade en sopp i Nackareservatet. Den var helt klart en strävsopp, tydligt mörkt fnasig och långsmal fot. Hatten var dock ovanligt grå-svart/grå-brun. Jag som framförallt är van vid den tegelröda björksoppen/tegelsoppen känner att jag vill dubbelkolla om era idéer ang. faktisk sort. Är det björksopp?
Hej!
Kanske finns det här redan diskuterat i detalj, men jag hittar ingen bra tråd, så jag undrar vad ni har för åsikter om vilken app jag ska välja när jag nu äntligen skaffat en smartphone (Android). Det verkar främst stå mellan Svampguiden och Svamp- och Bärnavigatorn. Tacksam för åsikter.
Hej allihopa!
Jag blir strax Ulricehamnsbo. och jag älskar att plocka svamp, som ofta blir i sådana mängder att jag vill sälja. Vem vill köpa? Jag tar tacksamt emot tips på alla uppköpare
i Ulricehamn med omnejd.
Mvh
Hej alla svampälskare!
Ibland hittar jag blek taggsvamp, men har aldrig plockat den. Min fråga är, äter ni den bara som den är, eller gör ni stuvning etc etc med den? Tacksam för tips, den sägs ju vara god.