Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Jag är nästan helt säker på att dessa är blek skäggriska - Lactarius pubescens. Men vill gärna rådfråga med experterna då jag tänkt att tillaga och äta dem. Vet att de ej räknas som matsvamp här i Sverige, men att de är ätliga efter förvällning och insaltning.
Hittade dem i Hyllie, Malmö. De växer både i små grupper och i hägringar under björk, väldigt kalkrikt område. Hatt gulvit-rosaaktig, svagt zonerad. Luden hattkant, tydligast hos unga exemplar. Fot samma färg s…mer…
Undrar. När jag torkar stolt fjällskivling (pågående presens) känns de torra men när jag bryter av dem så känns det ändå mjukt inuti. pudrigt liksom. Det är bara snittytor som helt får som ett skal. Nu har jag torkat i två dygn och vet inte när det är dags att sluta. Förstår ni vad jag menar?
Den är så porös och luftig att jag blir osäker.
Hej!
Jag har genom åren plockat ett 20-tal ätliga svampar (mest kantareller, rödgul trumpet, taggsvampar, soppar, riskor och blomkålssvamp). Dock har jag ännu inte lyckats finna lyckan vad gäller svart trumpetsvamp! Jag plockar oftast utanför Malmö (bokskogen Torup med omnejd) eller mer norrut (söderåsen). Jag ber inte om specifika platstips, men mer om någon skulle kunna ge mig tips kring omgivande ledtrådar (lövtåcke, mossa, trädtyper, åsar, m.m.).
Ett stort tack på förhan…mer…
Hej! Kan någon kunning hjälpa mig! Bild 3 vet jag är stolt fjällskivling. Under svampturen hittade jag även en liknade fjällskivling. Tunnare fot, skillnad på mönstert på hatten. Luktar likadant, nöt, mandel. Har en ring, som går lätta att dra ner och smakar gott.Växer i gräs under ek på betande landskap. Är mkt tacksam för hjälp
Yoshi
17 sep 2017 kl. 17:51
Hej! Jag vet att flugsvampen ska ha vita åsar och att champinjonen har färg på sina åsar.
Vi hittade ca 10 liter av den här svampen och blev till oss av lycka men nu har lyckan ersatts med oro och tvivel. Ingen av oss har någonsin hittat ett ickeangripet exemplar av champinjoner tidigare. Det som är så förbryllande med dessa svampar är att vi har hittat exemplar från 2 cm till 12-13 cm stora. Inga hattar är utslagna och foten är jättetjock och klubblik. Det finns som fjäll längs ...mer…