Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Plockade dessa idag men kan inte artbestämma. De är inte tillräckligt vita undertill för att vara sotvaxing - och har dessutom inte radiala strimmor på hatten. Skivorna sitter tättare än på sotvaxing. Jag trodde först att de var unga, små pepparriskor men hattfärgen är inte tillräckligt rödbrun. Ett lite smakprov var inte heller brännande skarpt så som med pepparriskor. Angenäm doft men inte särskilt ovanligt - luktar liksom svamp och skog.
Plockades utanför Umeå. Blandskog…mer…
Ikväll, torsdag 24/9 kl 18 (insläpp från kl 17.40), håller Alison Pouliot från Australien föredrag om synen på svamp inom miljövård i olika delar av världen, samt visar sina fina bilder av Australiens svampar. Plats: Evolutionsmuseet botanik, Norbyvägen 16, Uppsala.
Jag är väldigt nyfiken på att varva svamp i grovt salt i glasburkar, men vilken riska ska man börja med och någon som är god och inte bara för att dryga ut maten. Verkligt trevligt vore det att komma igång och någon som har bra tips, skäggriskor brukar det ju finnas gott om, men är de goda? Blodriskor? Mandelriskan?
Tacksam för svar
Jag plockade förra året blodriskor och förvällde saltade ner, det blev väldigt bra. Nu är min fråga om jag inte hittar några i år så vore det trevligt att sikta in sig på någon av de andra riskorna istället, något förslag vad jag ska hålla ögonen på? Någon som inte bara är ätlig utan god också. Det är söder om Sthlm som gäller och det börjar komma lite svamp
Mycket tacksam för förslag