Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hej!
Har läst motstridiga uppgifter om fjällig bläcksvamp. Vissa hävdar att man ska undvika alkohol pga viss risk för antabuseffekt, andra säger att det är helt säkert. Hittat dessa läckerheter idag, boeuf bourgignon på spisen och en flaska vin till detta. Vad tror ni, ska vi skippa vinet, eller är det uteslutet med reaktion?
Växte på lera i Uppsalatrakten. Ingen speciell lukt vad jag kunde känna. Jag har fastnat på sälgspindling, Cortinarius saturninus, mest på grund av att den växte i grupper. Det fanns en sälg en bit bort, fast gran, asp, ek och björk växte närmare. Men det finns många arter att välja på och jag tar tacksamt emot alla förslag.
Hej.
Var nyss ute och plockade blodriskor och fick då se ganska många STORA soppar. Skulle tippa på karljohan. Inte värst maskangripa.. köttet på foten är vitt och fint.. (tror jag) Då jag ej är så haj på svampar och vad man ska äta och inte så frågar jag er. Hittade även gigantiska karljohan men plockade ej dessa. Alltså nu snackar vi monsterstorlek.
Lägger upp några bilder.
Hej, har aldrig plockat tickor så har ingen som helst erfarenhet. Hittade flera stycken vita på en gammal död björk. De var ganska mjuka med en lite beige yta på ovansidan. Har försökt läsa lite om tickor och det står inte så mycket om att de kan växa på träd och beskrivningen säger ofta en del om “foten”, vilket dessa inte hade. De små såg liksom ut som små ägg som poppade ut från stammen.
Vad kan detta vara?
Hej! Vad har jag plockat för något? Kan det vara riska?
Är svampen ofarlig att äta? Är det ens en matsvamp?
Foten är som synes helt naken, alltså inga kragar eller strumpor. Svampen var torr och lätt att smula.
Tack!
Mvh Peter
Jag hitta dom här delikata svamparna i trädgården men har inte en aning om vad det kan vara. Men skulle gärna veta, då de ser väldigt aptitliga ut. Svampen har kommit upp på en plats som för tillfället bara är täkt med singel. men under ligger det massor av pinnar och rikmull. Det finns både björkar, hägg och sälg i närheten.
Svamparna har en mild lukt av läder, och vid ett litet smakprov så var svampen helt neutral i smaken.Den större svampen, efter ha legat inne några timm…mer…