Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hej
Jag undrar en sak när ni skriver lukt och smak, vad är det ni smakar på? och hur urskiljer man lukten jag kommer bara att tänka på mitt jobb med bakterier där tex dem äldre säger att proteus luktar kako medans jagg bara tycker den luktar äckligt :P Anledningen till att jag frågar är när jag hittar svamp och läser böckerna är det alltid smak och lukt som återstår för att passa in på svampen, men smak känns lite läskigt och lukt bara konstigt några tips?
Hej! Jag undrar om det är någon som innehar en OBH Nordica svamptork, den äldre modellen med en öppnings- och stängningsbar ventil på det övre locket?
Hur många synliga hål på ventilen är att rekommendera vid torkning av svamp?
Hej!
Undrar om det går att artbestämma den här jordstjärnan – Gissar att den hade en diameter på ca 7 cm. och fotot är taget idag 28/10.
Den växte strax norr om Kivik på sandig (kalkhaltig tror jag) mark ca 10 m. från havsstranden.
Miljön var helt öppen förutom en liten buske strax intill och marken bevuxen med div. gräsarter.
Med vänlig hälsning /Sven
1. Riska som växte i massor längs en poppelhäck. Mörkt leverbrun (förblir så även efter att ha torkat), hatt 3-4,5 cm. Vätska mycket sparsam mjölkvit. Smak mild, ingen doft. Känner inte igen den!
2. Kan detta vara liten ringhätting
(Pholiotina filaris)? Hatt drygt 1 cm, fot aningen mönstrad med liten ring. Växte i gräs.
Tacksam för svar!
Det milda vädret här på västkusten har gjort att det riktigt exploderat av svamp i markerna; pudrade tratt stora som dasslock, blåmusseronsringar, trattskivlingar av alla slag mm.I går gjorde jag en blandning av en liter kantareller, två liter ängsvaxskivlingar och två stora snöbollschampinjoner. Delikat!
Fjällskivlingar finns det också gott om; här en bild på en rodnande och en parasoll (hatt 6,5 cm).BILD 1. Sen undrar jag om det kan vara gifttrattskivlingen som växer rikligt i…mer…
Växer det svart trumpetsvamp fortfarande?