Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Visst är det väl? Jag tänker faktiskt äta den. Plockade och åt honungsskivling förr (när den var ansedd som en bra svamp) utan att må dåligt så... Men eftersom jag blivit så korkad och hopplös vill jag gärna ha bekräftat först att det ÄR honungsskivling.
Nä, jag tror inte det kan vara gifthätting, men det finns väl ett par konstiga tofsskivlingar man kan ta fel på också?
Jag tycker kremlor är så himla svåra. Har bestämt mig för att lära mig dem lite bättre i år. Jag har läst och läst och jämfört och nu tror jag att detta är en mandelkremla.
Hattfärgen stämmer bäst med verkligheten på den första bilden (ovanifrån). Köttet är oföränderligt vitt, även under hatthuden. Tycker inte att den smakar just någonting, men med lite fantasi kan det väl dra åt mandelhållet, men det hade jag nog inte sagt spontant. :-)
Helt plötsligt så accepterar inte artportalen mitt anvädarnamn / lösenord fast jag använt det ett flertal gånger?
Någon som upplevt samma sak ?
Jag försökte maila support men det kommer i retur, finns ingen användare på adressen som man hänvisas till.
Som sagt, mycket konstigt hur det kan bli.
I går hemförde hustrun bl.a. två små kremlor, som tills m mängder av bleka skäggriskor växte i gräs- och gruskantad, klen, ffa björk- och grankantad skogsbilväg. Hattfärgen framgår av bilderna, smalbent kritvit, skivorna nästan vita- svagt gräddtonade.
Givetvis föll det på min lott att provsmaka och –lukta. Lukten kraftigt fruktsyrlig – men smaken!
Ett par tre timmar efteråt var mitt utsatta tungparti iss förlamat. Visserligen var kremlorna torra och ”koncentrerade...mer…
så fick jag en “mitt i prick-länk” via svampmail i går kväll. Vad tyx?
http://www.youtube.com/watch?v=xPqJkG2XhQ8
Har äntligen lyckats föra över bilderna från min mobil till datorn. Vill nu försöka få lite ordning på svampfotona och namnge de som går. Tyvärr har jag oftast glömt var och när jag fotat dem men kanske kan jag få lite tips ändå. Börjar med tre tickor. Den första ( 2 bilder) vet jag i alla fall växte på en liggande tall.
I år verkar det som om de gula kantarellerna lyser med sin frånvaro. Finns dom överhuvud taget? Vi brukar plocka i närheten av norska Brekken men .......
Hej!
Plockade ett 20-tal av denna svamp, som jag kände mig säker på var pepparriska, med sin bruna färg och mjölkvita saft. Men när jag kom hem så kände jag mig inte lika säker längre. Kan det vara någon annan svamp? Jag har läst om kamferriska, och det är väl främst den jag tänker på i andra hand. Finns det andra svampar, giftiga, som jag kan ha förväxlat den med?
Hej, har torkat upp en laddning fjällig taggsvamp som jag tänkte göra ett pulver av och använda som krydda.
Läste i nya svampboken att det skulle vara en bra metod för att få en krydda att stoppa i soppor eller såser.
Jag undrar hur ni brukar pulverisera dessa, med mortel eller mixerstav, eller på något annat sätt?
Mvh Max