Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Fant denne i dag 12. mai i en park i gress på jord.
Hattebredde 0,3 cm.
Kan dette være P. misera?
Efter ett par ideella arbetsdagar blev det i går äntligen ett lundbesök, om än kortvarigt och gravt solsabbat.
Första fyndet förefaller festligt. Som möjligen framgår är det ngt ”fett” rött som väller över mossa på ädelpinne och ”producerar” små skålliknande saker – och så finns där också en ”stor” svart kula, möjligen spindel el kvalster! Tyvärr såg jag ute inte mer än att det var något rött! Hoppas de slumpartade bilderna säger ngt…
hade jag hoppats mycket på MEN jag är väl galen för jag kan inte söka art, det funkar inte och jag försökte skapa mig ett konto och när jag fyller i “lösenord” så blir det rött där och jag försöker med flera varianter på lösenord, i rutan som “bloppar” upp skall det tydligen stå någon info. men den visas bara i en del man ser inte hela så vilket info den vill ge mig får jag inte veta? Det funkar inte, vad trött jag blir:(((((
Är det bara jag som har problem?
Jag har letat efter recept på att tillreda agar. Jag har hittat en del recept och förklaringar på skillnader mm. Problemet är att allt på engelska och vissa saker verkar inte gå att direkt översätta. “Polypeptone or neopeptone” vet jag inte alls vad det är på svenska. Så om någon har ett recept som man kan inhandla på vanlig mataffär och går att odla mykel i så skulle jag vara ytterst tacksam. Det största problemet är egentligen just potatisen. Om man tar tex en PDY Agar så s…mer…
HAr varit ute i ca 3 timmar idag.
På bara en vecka har det exploderat i skogen.
Hittade ny lokal med trollhand, tulpanskålarna har slagit ut
Aspskål olika skinn och krös.
I dag var det fröjd att kliva omkring. Skogen är även full av fågelkvitter.
har tittat på din tickar 3 kvällar, inte hela kvällen, men kommer ingen stans med den, den är dimitisk (där spricker pulvertickan) har söljor, dessutom har jag hittat massor av sporer av den typ som Antrodia har med mått 5,5 - 6,5 x 2,5 ca. men inte sett någon basidie med sporer, så jag vet inte om de hör till svampen, dessutom ingen aning om vad den har för röta, Hur som helst jag grejar dn inte, skall du ha tillbaka svampen och sända till någon annan Niemelä? Ryvarden?
bar hustrun hem idag.
Hon är fortfarande intressant för vissa organismer.
Men i går gjorde vi en rek-tur till Bydelsbäcken och f.d. Börje sjö.
Bydelstibasten var nästan utblommad men lockade fortf några citronfjärilar, hunden badade i bäcken, jag letade efter, fann och fotade Conoplea globosa på döda hasselpinnar, t.o.m. i riktigt stora mängder - medan hustrun fotade rökpipsvamp! Det fanns många såna!
ett för årstiden ovanligt fynd
en grupp jordstjärnor i ett gammalt odlingsröse i hagmark vid Stora Esskog, strax söder om Markaskogen, Örebro
tror det måste vara övervintrade exemplar
bild 1 jordstjärna hyfsat skarp
bild 2 fler jordstjärnor tyvärr oskarp
bild 3 växtplatsen
jordstjärnorna syns strax t h om mitten i bild nära grenen som ligger på röset