Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
På em blev det en kortis upp till lunden. Mer räckte inte resurserna till – och mer behövdes inte för att hitta roligheter. Den första var dock eg redan hittad, vid kvällsmörknandet i torsdags.
På marken tätt intill min allra första svartöre-almstubbe låg då en ”träbit”, c 13 cm stor. Troligen hade något djur råkat vända på den! På första bilden ligger den på stubben med vackra sidan upp. Åtskilligt tyder på att biten består av ngt ädellöv. Och nog verkar…mer…
Vad kan det vara för ljusbrun, i det närmaste oskaftad skål, ca 2 cm i diameter, med inåtrullad kant, på utsidan kort finluden, som redan nu i början av maj växer på död ved. Ser inte ut som Peziza repanda, som väl dessutom är senare. Sitter nu ute i stugan utan litteratur, kamera och mikroskop. Tänkte bara om någon hade en idé.
Jag har 2 st kameror som jag vill sälja.
1 Canon G12, med vinklingsbar LCD-
skärm. drygt ett år gammal.
Inte mycket använd
2 Panasonic Lumix dmc FZ38.
Den är några år, men knappt
använd.
För mer information kan du/ni
maila: anithalundberg@hotmail.com
Hej!
Jag vill gärna ha hjälp med att identifiera dessa tickor.
De växer på en gammal stock, som jag tror är al. 99% av alla träd runtom var klibbal, så jag utgår från det. Tickorna var ganska små, den bredaste ca 4 cm. Ljusa, ludna ovanpå med ganska tydlig zonering - ljusbruna längst in. Undertill var de ljubruna och släta. Hittade i Halmstad. Som sagt alskog, i en slänt med närhet till vatten. Finns några fler bilder, ex på stocken i stort, om det skulle behövas.
Det är ...mer…
med, Hypocreopsis lichenoides, Trollhand. Sweden, Skåne, Ödåkra, Björka skog. 2013-04-24. Var i området för flera år sedan, innan jag visste vad trollhand var och var och hur den växte. Idag när jag återvände för att se om sprängtickorna fanns kvar som jag hittade där för 6 år sedan. Då upptäckte jag ett “videträsk” som såg lovande ut och visst tjohoo. Blött, snårigt och jävl… men visst fans de där :)