Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Har hört talas om att Honungsskivlingens mycelsträngar är självlysande och att det ser ut som ett norrsken eller liknande på natten. Den angripna veden kallas då för trollved, lysved eller uggleved.
Har tyvärr inte lyckats att få se detta fenomen själv, varken i verkligheten eller på bild!
Är några speciella förhållanden som måste vara uppfyllda för att man ska få se detta i skogen (viss typ av ved, temperatur, fuktighet, årstid, jordart, mm)?
Finns det någon på for…mer…
Jan A, Uppsala
26 nov 2012 kl. 21:18
med en fullstor (2.5 cm) och en liten.
De var så snygga, vackra, så lika toffelskrälingar – och ändå så helt olika.
Dessa växte i gräs mellan granhäck och grusväg – de växte ”trafikfarligt”, d.v.s. var utsatta för trafikfara. Några var t.o.m. redan ”hjulskadade”. Och de växte ”löst” på granbarrs- och gräsförna – absolut inte på några lövpinnar.
Jag skyndade att ta några kuvösbilder i det sista kuvösljuset och rusade sen iväg flera hundra m för…mer…
i går var jag ute och kollade naturen runt Carlslunds herrgård strax väster om Örebro
Det fanns fina fyndplatser med vinterskivling på några rötter till stubbar som inte gick att identifiera annat än som lövstubbar, troligen sälg
den största stubben var oxå växtplats för stinkmussling
på en björkstubbe dock något annat, en stor mussling som sett sina bästa dar
FOTON:
http://www.faunistica.se/archive/pdf/publication/publication_61.pdf
Under entomologisk exkursion till Sveriges största slåtteräng (Arlanda flygplats) och dess omnejd fotades lite svamp i pauserna. Tacksam för arthjälp för de arter (a-q) där det är möjligt. MVH, magnus.stenmark@faunistica.se