Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Finns det någon som hittat Igelkottröksvamp? Hur tillagar man den?
Brukar bra plocka Karljohan bland sopparna, men idag tog jag också en som svartar på snittytorna. Det är en Smörsopp, liknar nog Aspsopp skulle jag tro. Tuggade försiktigt en liten bit av köttet och det var helt ok. Försöker skicka med en bild men lyckas inte få med den (websidan vill inte visas säger programmet). Vill egentligen bara veta om jag kan ha förväxlat den med något oätligt.
Hej!
Plockade trattkantareller igår, och vid ett tillfälle upptäckte jag att trattisarna jag redan lagt i korgen växte tillsammans med någon annan svamp som förtvinat. Det syndes att den hade bruna skivor vilket inte brukar vara något bra tecken. Svamparna växte på sin höjd någon centimeter ifrån varandra. Kan eventuellt gift “smitta” och tas upp av trattisarna då den andra svampen hade, så att säga, börjat förfalla och återgå till jorden? Slänger hellre skörden än att cha…mer…
Jag hittade en annorlunda svamp idag. Svampen var ungefär 12 cm hög. “bollen” var ca 5 cm i diameter och skaftet runt 7 cm långt och som högst 3 cm i diameter. På utsidan av bollen är det som släta ojämna rutor eller romber, det är lite sköldpaddeliknande. Kanske har den förvuxit sig å “spruckit”. När jag hittade den var den vit. Efter att ha legat inne några timmar har den grånat lite. På insidan är den vit och typisk röksvampig. Ganska nära fanns en liten och “vanlig” röksv…mer…
Hej alla !
Tog en snabb sväng i morse mest för att plocka lite trattkantarell.
Men döm om min förvåning då min kuddstora fläck med rödgul trumpetsvamp blivit större och till stor del intakt.
Det är annat än miniatyrerna Irene hjälpte mig att artbestämma för flera år sedan.
Det övriga ni ser på bild 1 är squash och västeråsgurka
hur är tillgången på gula kantareller i skogarna runt Holmsjön och Umeå?
Någon som vet vad det här är för svampar?
De växte i en blandskog, med övervägande barrträd i Ö Göinge kommun i Nordöstra Skåne.
m v h
Lotta
Jag har plockat mycket kantareller i mina dagar men blev i dag förvånad när jag hittade följande exemplar på ett ställe jag aldrig hittat svamp förr.
Det som gör mig osäker är hattens välvning neråt. Visst växte svamparna under gräs.
Så frågan är om detta är kantareller?
Nu när jag hittat ut i svampskogen så skulle jag vilja ha tips på några bra nybörjarsvampar. Såna som är lätta att lära sig och som helst inte har några giftiga förväxlingssvampar.
Försökt att leta efter andra trådar som rör granblodsriska, men blir så osäker! Dessa plockade jag nyss, de växte under gran. Tycker dock att ringarna på själva hatten syns så dåligt, undrar om det är ngn sämre släkting? Saften ser ut som morotsjuice, tryckte ut lite på papper för tjugo min sen men det har ff inte blivit grönt…
Tycker det är otroligt svårt med riskor, som en parentes!
Har idag haft turen att hitta några kilo blomkålssvamp, för allra första gången.
Hur tillagar jag det bäst, kan man steka den som man gör med kantareller.
Kan jag typ förvälla och frysa in det som inte äts idag?
Tack på förhand! :)
Är pluggskivlingen att rekommendera som matsvamp. I Cortins svampbok från 1975 anges den som misstänkt. Jag vet dock att svampplockare i Tyskland förr i tiden samlat den och att mina vänner I Tyskland säger att en tysk svampforskare vid namn Julius Schaeffer åt den. Kanske är den underskattad?
Dessutom säger man att man kan äta röd flugsvamp om man drar av hatthuden!!
Någon som vet?