Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Vet inte om bilderna är tillräckligt bra, hoppas nån kan säga nåt. De växer på vår gräsmatta (på landet utanför Nyköping) är mindre än de två stolta fjällskivlingar vi hittat vid soptunnan tidigare år - sambon överlevde, jag vågade inte äta -
Är det rodnande fjällskivling, eller kan man ha sån tur att det är stolt?
Undrar sa en flundra var man ska börja söka efter rödgul trumpetsvamp!
I vilken typ av skog, kan den t.ex hittas i närheten av trattisar?
Bild 1 och 2: den i mitten och den till höger är det samma svamp? Den ena växte mitt i grusgången, den andra i gräsmattan.
Den högra (den i grusgången) var mycket tjockare än den i mitten.
Sen undrar jag om den längs till vänster kan vara en föränderlig tofsskivling. Läste om den här på forumet, så efter det har jag hållit utkik, när jag varit ute i skogen.
Bild 3:
Den såg så fin ut, och så luktade den gott, något man kan äta? (inte för att jag skulle göra det!)Hade en ...mer…
Hittade första Blomkålssvampen i Östergötland idag, visserligen pytteliten men dock…! Och enstaka Karl-Johan, annars mest kantareller och Rimskivlingar i markerna, samt kremlor förstås. Är det någon som sett Stolt Fjällskivling nånstans? Hittade inget på mina lokaler, fast de brukar komma nu mot mitten av augusti.
Den här kremlan hittade jag idag i granskogen här hemma, utanför Hörnefors. Min första tanke var förstås stinkkremla, men till min förvåning hade den en stark lukt av marsipan!
De arter som nämns i Funga Nordica med den lukten är Russula grata (marsipankremla) som brukar växa i (ädel)lövskog i södra delen av landet, den andra är Russula fragrantissima, som är känd från Danmnark och kanske inte ens hittad i Sverige.
Så vad är detta? Jag har kollat sporerna, och de är runda…mer…
Gick en svampkurs förra året och min lärare nämnde ingenting om att sandsopp kan förväxlas med pepparsopp. Har försökt läsa mig till skillnader, men tycker att alla källor ger olika information. Någon som vet enkla sätt att skilja dessa två svampar? Blir pepparsoppen blåaktig vid snitt? Tacksam för svar då jag hittat mängder med det jag tror är sandsopp…
Enligt rapport från svampkonsulenten i Gällivare så plockar de nu rödgultrumpet för fulla muggar.
Det är häftigt, tycker jag.
Äntligen kommer det regn hit till västerbotten så man får kanske plocka svamp i år.
Det har varit kruttort i skogen och dom få kantareller man hittat torra som fnöske iallafall här runt skellefteå kanske inlandet har fått nå regn men det vet jag inte
...borde ju hända grejer om det får regna några dar…
Hur torkar man sandsopp på bästa sätt? Har försökt göra likadant som med Karljohan men sandsopps-skivorna blir bara sega, inte så torra och krispiga som KJ. Har hört att sandsopp är bäst torkad.
Elisabeth Jansson
6 sep 2010 kl. 15:59
Hej!
Nu är det helt kört för mig att kunna lägga in bilder på guiden.
Jag förminskar dem och gör som jag alltid har gjort.
Får till svar att webbsidan inte kan visas och att det finns kontakt inga nätanslutningsproblem.
Sedan när jag ber om hjälp så får jag reda på att något som heter FTP (passiv) står det Anslutning till ftp microsoft upprättades.
Jag har haft en datakunnig person hemma i helgen som sa att det inte hade med mitt virusprogram att göra.
Vad är felet?
Har nog te…mer…
Det var i går och en mandelriska!
Var ute och rekade exkursionsparkeringar. Fiasko – alla luftledningar genom skogen grävs ner och P-platserna är proppfulla med kabeltrummor. Får bli ett annat år.
Solen sken på min svamp och flera hade smakat, men jag fick största biten! Och på björksubbarna fanns broskmusslingar. (Du kan jämföra dessa med dina på björklågan, Lena!)