Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Jan A, Uppsala
17 apr 2011 kl. 19:18
För länge sedan fick jag tips om att man inte kan få bort all vätska ur torkad svamp på grund av luftfuktighet m. m. Det finns alltid några procent vatten kvar och att man därför inte ska förvara svampen i luftäta förpackningar. I svampböcker och på nätet står det tvärtom – att man helst ska använda glasburkar med tättslutande lock. Vilket är det rätta sättet?
Om ni har dåligt med svampfynd prova då att kolla in fjolårets nässelsjälkar. Det är klart det är inga stora svampar som hittas där men lite intressant är det i alla fall.Sven-Åke H. gjorde en inventering i nordvästra Skåne 1995 (Jordstjärnan årg.16 nr.2 1995) Där redovisar han 25 arter på fjolårets nässelstjälkar. Jag har här tre arter den ena finns där men syns inte tyvärr, det är
Ophiobolus erythrosporus (Riess) G. Winter 1885
Bild 1. Nässelgömming Leptosphaeria acuta…mer…
I schweiz börjar skogen redan att bli ganska grönt. Jag undrar hur det är i sverige?! Även dom första runda toppmurklorna har jag hittat längs bäcken under ask. När kan man hitta dom i sverige?
Hälsningar Jonas
Hej Alla!
Gjorde min första utflykt idag.
Hittade en del fin skog och 2 svampar där den ena är en ticka
som växte på en död tall.
Ingen doft samt porlagret gick åt rosa-grädd färg och gick att dra av
Den andra (svampen?) växte på barken av en levande tall. Ingen speciell doft. Lätt kromgul i ytterkanten
Är helt supernovis-tacksam om någon har något förslag.
Äntligen har jag stött på trollhand alldeles på egen hand! Förut har det varit andras lokaler. I ett skogsbryn stötte jag på en hassel alldeles översållad med kantöra och mitt i busken låg en avbruten gren med en liten trollhand på. Jag letade vidare efter mer grenrester och hade till slut hittat 11 trollhänder. Jätteroligt!
Skulle den första bilden kunna vara någon Xylaria?
Den växte på en halvrutten pinne invid en sälglåga.
Bild två och tre är samma svamp, den var rejält stor och låg begravd under en massa löv och bös.
Den växte invid en massa alar men det fanns tallar och en och annan björk i närheten.
Båda bilderna är nytagna.
Tre sådana här vitaktiga gamla tickor satt på ett fågelbärsträd i en ihålighet på stammen. En av dem gick lätt att ta loss. Köttet var segt trådigt och alldeles vitt närmst innerdelen men verkade annorlunda, mer mjukt och kompakt ut mot kanten. På det här exemplaret var översidan mer mörk än hos de andra två och porerna mer gula. Vad kan det vara? Apelticka? Snövit ticka? Eller något annat?
Finns det inte tillräckligt med svamp, kan man ju titta på annat… När jag åkte skidor i vintras på fälten här omkring hittade jag en märklig hög med snö, is och päls. När isen släppt och snön smält var jag ju tvungen att ta en ny titt. Räv och vildsvin har spridit innehållet åt olika håll och traktens alla korpar har haft möte varje dag. En åtel av något slag förmodar jag. Kanske inget för känsliga tittare!
Det är bra att vara hundrastare; man blir grundligt rastad själv också!
Idag blev det nästan 4 timmars promenad – med bara ett par sittpauser för mig. Hunden fick vila mer!
Första fynden gjordes på ett sakta multnande upplag av div. virke, bl.a. grov alm.
Snön har just runnit av och ändå lyste det vitt där av de största strumptickor jag sett! Och när jag lyft undan en klen rundvirkesbit - som var i vägen - såg den ut som bild 3 – på undersidan. Svartöra!