Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Tänkte göra ett litet försök att lägga in svampbilder som ni kan testa era kunskaper på.
Här är 12 mycket vanliga arter och de flesta är välkända, så den här omgången riktar sig i första hand till nybörjare.
Bilderna har ganska låg upplösning för att inte ta för lång tid att ladda ner, men jag tror att ni fixar det ändå.
Facit kommer i morgon :-)
Hjälp mig/ lär mig se skillnad på de här fina matsvamparna…har tidigare trott att aspsoppen har den ” rödaste hatten/ mörkast orange, men utifrån den svampbok jag använder är tegelsoppen mörkast i hatten? Funderar också på foten hos svamparna. Har alla mina 3 förslag tjock fot? Isåfall måste 3 av dem vara andra soppar än mina förslag… hjälp mig,- vill verkligen veta!!
Hello forum!!! I’ve always been interested in the issue of child abuse, and I recently came across a statistic about Arizona that shocked me. According to the data, the rate of child abuse here has increased significantly in recent years. I’m wondering what factors are contributing to this increase. Maybe someone knows more about the causes and what steps are being taken to stop this problem? It’s hard to realize that this is happening in our society.
Hej!
Har fått mig skickat denna enda bilden på en sopp som återkommer varje år hos en arbetskamrat till min syster.
Det är ju inget idealiskt exemplar och jag vet inte hur den beter sig om man delar på den.
Trädet är en asp, vet tyvärr inte om det finns fler träd i närheten.
Spontant tänker man gärna aspsopp, men kan de se ut såhär??
Hur tåliga är trattkantareller när det gäller frost? Har hört flera “skrönor” om de kan är väldigt tåliga. Har t.o.m hört att de kan frysa, sen tina upp och fortsätta växa. Men det kan väl ändå inte va möjligt.
Denna sopp hittades i södra Skåne. Växer bland tall, Björk, grön- och vitmossa och högre gräs. Sandjord.
Soppen blir hög ca 15-20 cm. De unga är bleka och rätt så bredfotade. De äldre blir foten något smalare och rak.
Hatten är välv och djupt roströd.
Rören är gula och blånar ej vid tryck. Rören är lätta att få av och de växer ner en liten bit på foten.
Kötten är gult i foten, inslag av rött eller orange i hatten.
rodnar HUR MYCKET
jag hittade en svamp som sitta fast på en trästubba i barskogen. Den såg ut som ostronskivning men bara en skiva och betydlig tätare på foten. Vem vet om arten? jag gjorde en sporfoto också övernatt på en vit papper. Det var vitaktig med en ton av gul. Smakade inte, det doftar härligt precis som Ostronskivning i butik.
Denna skivling växte I en gräsmatta I uppsala. Utsende. skivor vita. Fot rosaaktig. Hatt gråaktig. Bifogar bild.